Hur fungerar det?

 

För privatpersoner som använder DramaDireks pjäsarkiv så finns det möjlighet att beställa hem texten i form av en print on demand- bok. Det kostar 100 kr och tar cirka en vecka att få sin beställning, hem i brevlådan. Print on demand innebär att varje beställning trycks separat i ett billigare format. Tyvärr har privatpersoner inte möjlighet att ladda ner pjäserna i PDF-format. 

Yrkesverksamma inom repertoarläggning på teater eller i fri grupp har möjlighet att ansöka om ett gratis användarkonto på DramaDirekt. Vilket ger fri tillgång till hela arkivet samt nedladdning av pjäserna  i PDF-format. Ansök om konto här.

 

Verksamma dramatiker, med minst två professionellt uppförda verk, har möjlighet att ansöka om ett användarkonto för att ladda upp sina pjäser. Alla pjäser som laddas upp på sidan måste vara professionellt uppförda. Ansök om konto här.Vanliga frågor

Kan vem som helst publicera dramatik i DramaDirekt?

De pjäser du hittar på DramaDirekt är skrivna av professionellt verksamma dramatiker med minst två verk uppförda. Många av våra pjäsförfattare är också medlemmar i Dramatikerförbundet men det är inget krav för att få verket publicerat i DramaDirekt.

Jag kan inte köpa eller ladda ner en specifik pjäs, varför då?

Ett antal av de pjäser du finner via vår sajt är endast tillgängliga för teatrar och andra professionellt verksamma inom fältet. Dessa användare kan registrera ett särskilt konto här. Professionella användare med inlogg kan ladda ned pjäser. För allmänheten går det att köpa pjäser via print on demand. Upplever du tekniska problem med köp eller nedladdning är du välkommen att kontakta oss via mail eller telefon!

Varför finns inte alla pjäser av den dramatiker jag söker?

  DramaDirekts katalog består av insända manuskript från förlag, dramatiker eller översättare. Om du söker en specifik pjäs kan du vända till vederbörandes förläggare.

Får man sätta upp en pjäs köpt via DramaDirekt?

Alla pjäser skyddas av upphovsrättslagen. För att spela någon av pjäserna i pjäsbanken krävs upphovsmannens tillstånd. Det kan du få genom upphovsmannen själv eller genom dennes förläggare. Om det gäller en översättning krävs tillstånd både från originalupphovsmannen och översättaren eller respektive förläggare. När en pjäs laddas ner av en teater eller annan professionell användare går ett meddelande iväg till upphovspersonen för att informera om vem som intresserat sig för deras verk. Detta sker inte vid privata köp.

Hur skyddar ni personuppgifter och användardata?

Läs gärna vårt användaravtal och GDPR-policy för fullständig information kring personuppgiftshantering och användardata. Den hittar du här.

Är ni en amatörteaterförening som letar efter verk att sätta upp hänvisar vi till Amatörteaterns riksförbund.