DÖ KLUBBDÖDEN


av Isabel Cruz Liljegren

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


DÖ KLUBBDÖDEN är en musikal om New Yorks klubbscen på 80- och 90-talet, inspirerad av den sanna historien om Michael Alig och romanen ”Party Monster” av James St James. Personerna i föreställningen drivs av en längtan efter an alternativ, icke-heteronormativ gemenskap där de får skapa sina egna ramar och normer.

Handlingen i Dö klubbdöden bygger på Michael Aligs uppgång och fall. Vi följer honom och hans livskamrat James St. James genom New Yorks klubbliv.
Pjäsen inleds med att James St. James värmer upp inför repetitionen av sin egen ”bögmusikal” Dö klubbdöden. Inspicienten förklarar att öppningsnumret ännu fattas och beskriver sedan hur ridån kommer att gå upp och ber därefter James att börja. Handlingen gör då ett tidshopp. Vi befinner oss nu i en förvirrad situation där Michael berättar för James hur han i sin lägenhet haft ihjäl sin knarklangare med en hammare. Sedan bryts situationen och vi får ur ett delvis återberättande perspektiv lära känna Michael lite mera. Han berättar själv om sin uppväxt, om sina tidiga sexuella kontakter med äldre män och om sin relation till sin mor. Michael, som i sin hemstad varit utfryst och mobbad, flyttar tidigt i sitt vuxna liv till New York för att skapa sig ett nytt liv och en ny identitet i storstadens nattklubbsvärld. Ur James berättarperspektiv får vi se hur Michael ihärdigt försöker skapa sig ett rykte i den nya staden. Michael startar en egen klubb och försöker med alla medel få människor att komma dit. I hans närhet börjar mer och mer droger att florera. Men också kärlek. Michaels klubbverksamhet börjar gå bättre och tillsammans med James och deras vänner bygger de upp ett nationellt rykte om sin nya alternativa livsstil. De är med i TV och en yngre generation börjar ta efter deras sätt att leva.
Men med framgången kommer även konflikterna och snart börjar saker att falla sönder. Mer och mer droger börjar användas, mer och mer pengar spenderas och till slut har skulderna växt sig allt för stora och relationerna börjar krackelera. Verklighet och dröm blandas samman. Michael är nu nästan helt ensam. När hans knarklangare och borgenär till slut kommer för att driva in de pengar som Michael är skyldig honom, slår Michael och hans vän Freeze ihjäl honom med en hammare. De styckar sedan kroppen i ett badkar, förpackar den i en stor kartong och dumpar kroppen i havet. Efter att James fått veta vad Michael har gjort hamnar James på sjukhus på grund av en överdos dopaminer. Under tiden uppsöks Michael av polis berättar att de hittat en styckad kropp förpackad i en kartong. Men polisen är av olika anledningar mer intresserad av kompisen Freeze. I James knarkdimma flätas dröm och verklighet ännu mer ihop.