Grodregn över Fruängen


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3    Manliga: 3


Urpremiär

2013 Stockholms Stadsteater

Genre

Komedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Översatt till

Svenska

Synopsis


Grodregn över Fruängen är en dystopisk komedi om hur jordens undergång förvandlats till en individuell fråga. I brist på överbyggnad och gemensamma lösningar står vi istället en och en och försöker rädda världen vid återvinningsstationen och i mataffären – scampi för scampi och fönsterkuvert för fönsterkuvert.

I pjäsen följer vi fem personer runt bostadsrättsföreningen Struten i en av Stockholms södra förorter och deras strategier för att komma till rätta med klimatångest och världssamvete. Det är Johan som försöker göra allting rätt – sortera, dela nyhetsbrev, läsa på och engagera sig i bostadsrättsföreningsstyrelsen. Han sitter på nätterna och skriver nyhetsbrev, och på sista tiden har han börjat gråta av musik. Det är Lina som lever med Johan, och som ärver en skattkarta av en avlägsen släktning. Kartan blir en avancerad flytfantasi för henne- drömmen om att bara lämna hela civilisationen bakom sig. Josefin kämpar absurt hårt för föreningens kompost, trots svagt engagemang från både styrelse och familj. Till sist får hon nog och förvandlas till en rasande klimatvilde. Zara arbetar som barnkalasclown och får sitt genombrott när hon låter sig bombarderas av tårtor. Hemligheten är att hon faktiskt blir ledsen på riktigt. Och ganska snart börjar hon få erbjudanden om att komma på fester med vuxna deltagare. Ari, slutligen, förföljer folk längs en cykelväg på nätterna, iförd gorilladräkt.

Grodregn över Fruängen arbetar med en slags förhöjd igenkänning. Det är en rolig pjäs, men också arg, vemodig och politisk. Mest av allt är den ett rop efter att bli många, att gå samman innan det är för sent.