August, Ågust och Herr Strindberg


av Gunilla Bergerham

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3   


Urpremiär

1994 Teater EttEttEtt på Reginateatern

Genre

Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


August, Ågust och Herr Strindberg
August Strindberg ligger döende i sin säng i Blå Tornet. Han vårdas av tre sköterskor, Syster S, Syster H och Syster F. De turas om att läsa högt ur Jobs bok i Gamla Testamentet. De viskar och skvallrar om hans två ex-fruar Siri von Essen och Harriet Bosse, och om den unga Fanny Falkner, hyresvärdinnans dotter, som knackar på men aldrig blir insläppt.
Systrarna förvandlas emellanåt – som en sista feberfantasi - till Siri, Harriet och Fanny. Också August splittras i tre versioner av sig själv i olika åldrar: Den Unge, Den Store och Den Milde. De tre konfronteras med kärlekens kval i en ockult seans ledd av Den Store. Men det går inte som han tänkt sig….
Pjäsen är på ett plan en humoristisk uppgörelse med Strindberg sedd ur de tre ”strindbergskvinnornas” perspektiv. Deras projektioner på honom som möter hans gentemot dem. Citat ur böcker och texter av August, Siri, Harriet och Fanny förekommer. Texten har på ett annat plan en musikalisk och poetisk karaktär. Den landar i en alkemiskt inspirerad mässa utgående från Strindbergs sista ord: ”Bry er inte om mig – jag finns inte mer” där alkemiska begrepp vävs samman med Strindbergs egna ord och andra teatrala associationer, allt reduceras till ben och aska. Men konsten består.
Texten finns tonsatt av Arne Löthman, som också medverkade som musiker vid uruppförandet under den första Strindbergsfestivalen 1994.