Marisol


av Åsa Lindholm

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 12    Manliga: 14


Urpremiär

2013 Unga Klara

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Den riktiga Marisol Vallés bodde i samhället Praxedis G. Guerrero utanför Ciudad Juarez i norra Mexiko. Hon var bara 20 år när hon tog jobbet som polischef, ett jobb som hade betytt ond bråd död för hennes föregångare, i en region som styrs av kriminella gäng och knarkkarteller.

Hela världen förundrades över hennes mod och undrade över hur hon vågade riskera sitt, sin familjs, sin makes och sin nyfödde sons liv. Trots att hennes arbete gick ut på att genom ickevåld och förebyggande insatser förbättra situationen för kvinnor och barn, undgick hon inte dödshoten och blev efter bara några månader tvungen att fly landet med sin familj.

Pjäsen Marisol berättar samma historia, men som en saga, på en plats som skulle kunna vara Mexiko, men också här eller någon annanstans. Vi vill tillsammans med publiken vrida och vända på frågorna om vad som krävs av individen för att ett samhälle ska förändras. Vad krävs för att just du ska våga ta steget och kanske riskera din egen trygghet för att någon annan ska få det bättre?

Är Marisol verkligen en exceptionell människa, en hjälte, eller är hon kanske bara helt vanlig, som en av oss? Och barnens tro på framtiden, barnens tro på förändring? Bryr vi oss om den? Orkar vi lyssna?
/Från Unga Klaras hemsida