Nu är du gud igen


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 1    Manliga: 1


Urpremiär

2005 Skolor i landet

Genre

Barn/Ungdom
Familj
Talpjäs

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Skolkorridoren utanför klassrummen brukar vara full av liv och rörelse, stoj och skrik. Men medan lektionerna pågår är den helt annorlunda. Tom och stilla, en icke-plats. Ett mellanrum.

Här möts en pojke och en flicka utslängda från en varsin religionslektion. De känner inte varandra, men båda har ändå en klar uppfattning om vem den andre är. Han är skolans värsting, ”en sån som dom har krismöten om”. Hon är en av de tongivande, populära ”Hanna-Sanna-Fanny-tjejerna som tränar hip hop-dans bakom slöjdsalen”. Korridoren på lektionstid är hans domän, för han blir alltid utslängd. Den här gången är det för att han hävdat att han är bättre än Gud. Hon har aldrig stuckit från klassrummet förr, men stod inte ut med att vara kvar när ingen fattade den smartaste fråga hon någonsin kommit på: Varför finns Gud?

Utanför spöregnar det. Faktiskt ser det ut som om det skulle bli översvämning på riktigt. Kanske är det rentav det allra sista regnet? Kanske ska jorden gå under nu?

Och medan vattnet bara stiger och stiger därutanför börjar hon och han trevande att ta sig bakom sina fördomar om varandra, och mötas i en helt egen religionslektion. Ett samtal om tro och tvivel i ett spel med roller, masker och karikatyrer. Ett möte som får dem att upptäcka att de kanske inte är så olika som dom först trott.

Nu är du gud igen är en liten pjäs om stora frågor, skriven för att passa som klassrumsteater. Den har spelats med stor framgång i både Sverige, Norge, Tyskland, Ryssland och Lettland.