Mamma är bäst


av Carl-Gustaf Nykvist

Antal skådespelare

Kvinnliga: 1    Manliga: 2

Genre

Tragedi
Talpjäs

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Mamma är bäst och handlar en mor och hennes sons komplicerade förhållande sprunget ur en svår dysfunktionell familjetillvaro. Den handlar om en sons frustrerade lojalitet till sin mamma och om en hemlig familjekrigzon där ingen, såg, frågade eller gjorde något.

Sonens minnen från barndomen skapar en dialog med mamma som plötsligt dyker upp från en okänd värld. Välvilligt kan hon tänka sig att stanna en stund och med blandad förtjusning kommenterar hon sina lyckliga men sargade minnen. Sonen försöker nå hennes känslor medan hon värjer sig, "Du hade ju så många möjligheter, mamma!" säger han," Du var ju så begåvad!".
En mamma med två små pojkar som hon försökte ge all sin kärlek och som var så fylld av humoristiska upptåg innan sjukdomen tog över och hon gled allt mer in i ett liv av missbruk och förfall. Som en röst ur en svunnen tid berättar hon om sin missförstådda förträfflighet och sitt livs många misstag. Samtidigt drömmer hon om att vända tillbaka i tiden och få möjlighet att älska sina barn. Frågan är om hon kommer att våga försonas och ge sin son, om möjligt, en vag illusion om den villkorslösa kärleken.