Fåglarna


av Christer Brosjö

Antal skådespelare

Kvinnliga: 5    Manliga: 5

Genre

Barn/Ungdom
Familj
Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Pjäs för mellanstadiepublik (5 skådespelare)

Alla världens fåglar träffas för att ventilera tidens problem: alla tänker på sitt, ingen tänker på det gemensamma. Tranan föreslår dem att söka upp fåglarnas sultan, Simurgh, för att få goda råd, men vägen dit är svår, ingen garanti finns att de kommer fram. Vilka vill följa med?
En efter en ger fåglarna sin röst åt sin oro, rädsla inför resan, sina skäl att stanna vid det invanda, vara nöjd fast otillfredställd med det nuvarande tillståndet. Tranan svarar deras motstånd med gåtfulla berättelser som till slut får dem att bege sig av mot det okända.
På vägen möter de en eremit i öknen, vilar vid en oas som visar sig vara en illusion och träffar till slut en höna, som alldeles nyss varit människa – och får genom dem berättelser om livets gåtfullhet.
I öppningen gestaltas olikheterna fåglarna emellan, det individuella – vid framkomsten, där de träffar Simurghen, finner de, att det är dem själva de ser i Simurghen (”såsom i en spegel”), att de nu i stället ser likheterna dem emellan…
Pjäsen är inspirerad av den persiske apotekaren/poeten Farid-Ud-Din Attars stora diktverk från 1200-talet, ”De bevingades språk” eller ”Fåglarnas sammankomst”.