Drottningens mustasch


av Kerstin Perski

Förläggare

Nordiska Aps

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 6

Genre

Komedi
Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


”I vår tid är tragedin inte längre möjlig. Det enda möjliga är farsen.”
(Ur Tango av Mrozek)

Pjäsen ”Drottningens mustasch” ser jag som ett vilt kungadrama och en samhällssatir där vi moderna och upplysta människor äntligen får se oss själva i skrattspegeln som i en ”barnpjäs” för vuxna.

I en värld som har drag både av familjen Adams och Alice i underlandet, lever Drottning Juliana och Kung Filippo tillsammans med sina tonåringar Prins Julian och Prinsessan Filippa. Förr fruktade alla deras grymma ätt. Men bara under sin livstid har de hunnit förvandlas till maktlösa symboler som landet pryder sina frimärken och vykort med. Drottningens enda tröst och koppling till det ”verkliga” livet, är Prins Julian, ett konsumerande monster instängt på sitt rum. Men vad har Drottningen och Kungen att sätta emot, när den övergödda, impulsdrivna prinsen, som inte har några inlärda begrepp om rätt och fel, visar sig vara ett lättpåverkat byte för den kränkta betjäntens fundamentalistiska idéer?

Saga och samtid skaver mot varandra, när rollfigurerna kämpar och famlar för att leva lyckliga i alla sina dagar i en tillvaro där det gäller att konsumera eller krevera. Pjäsen blir en komisk och grotesk allegori om hur en allenarådande konsumism och den moraliska förvirring som följer i dess spår, skapar en perfekt jordmån för de vildaste drömmar om gammal hederlig maktutövning och extrem disciplin.