En kväll på teatern


av Åke S Pettersson

Antal skådespelare

Kvinnliga: 4    Manliga: 5

Genre

Fars

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Fars i två akter av Åke S Pettersson. Den är c:a 100 minuter lång och fyra damer och fem herrar framför den i ett vardagsrum.
”En kväll på teatern” utspelar sig under en kväll på teatern när sällskapet Scenrävarna lägger sista handen vid sin senaste produktion.
 En ung man, Christer, har bjudit hem en äldre kollega, Arne. Den förre har stämt träff med en dam, Karin, som han skaffat per annons och nu vill att den senare ska hjälpa honom att imponera på genom att utge sig för att vara chef i den bank där de båda arbetar. Christer har också inbjudit en kvinnlig kamrat, Yvonne. Men Bettan som ska spela Yvonne kan inte komma därför att hennes barn är sjukt. En herre i publiken erbjuder sig att läsa rollen och det accepteras. Arne börjar plötsligt känna sig dålig. När Karin – brevvännen - anländer orkar han knappt sitta upp och doktor Strömberg och syster Louise (som redan gjort entré av misstag en gång tidigare) tillkallas och ger order om att patienten inte får flyttas. Arne som egentligen heter Clas i pjäsen i vilken pjäsen utspelar sig och Karin vars namn då är Mona är gifta med varandra men äktenskapet knakar i fogarna eftersom Clas har träffat en ung tjej som jobbar på biblioteket. Nu ställer de båda till en häftig scen. I den allmänna upphetsning som utbryter kastar den hårt prövade regissören Pelle manuset och säjer upp sig varefter han rusar ut följd av Clas och Mona. Eva-Lotta, inspicient och allt i allo meddelar att hon kokat kaffe och resten av ensemblen lämnar scenen för att fika. Publiken i salongen gör sammaledes.
När ridån går upp för andra akten ligger Arne i en sjukhussäng som utlånats av Röda Korset och ställts upp i Christer vardagsrum. Kamraterna på banken har samlat ihop till blommor, och Yvonne kommer med dessa. (Bettan har nu fått hjälp med barnpassningen och kan spela sin roll.) Karin - Christers brevväninna – ömmar för den stackars sjuklingen och besöker honom varje dag för att läsa högt för honom och vårda honom och den stackars Christer inser att hans listiga förslag vänts mot honom själv.  Äntligen infinner sig doktorn och konstatera att Arne har blivit frisk. Varför kan man inte bli plötsligt frisk, när man kan bli plötsligt sjuk? Pjäsen i pjäsen slutar med att den nu friske Arne tar Karin i sina armar och returnerar några av de kyssar han fått av henne när hon gav honom konstgjord andning enligt mun-mot-mun-metoden. Dessa övningar medför också att Mona och Clas som spelar pjäsen i pjäsen återfinner sina känslor för varandra. Föreställningen avrundas med att skådespelarna filosoferar över sin kärlek till moder Thalia. Att spela teater ger friskt syre till själen. ”Kanske inte teatern lägger en minut till ditt liv. Men den fyller i alla fall de minuter som du har beviljats med liv,” konstaterar Viktor som spelar den galne läkaren dr Strömberg.
Så skulle man kunna sammanfatta innehållet i En kväll på teatern.