Teorier


av Victoria Benedictsson

Antal skådespelare

Kvinnliga: 5    Manliga: 6

Genre

Komedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Teorier, ett lustspel av Victoria Benedictsson (Ernst Ahlgren).

 Förläggarnas förord till andra upplagan:

 "Första upplagan av Teorier kom till i ett lyckligt samarbete mellan litteraturvetaren Christina Sjöblad i Lund och Bokförlaget Jungfrun i Tullinge. Den publicerades 1988 och följdes av en urpremiär med Victoria Benedictssons egen text på Stockholms Studentteater den 14 april 1989.

Sedan dess har även andra amatörteatergrupper tagit sig an pjäsen, som dock ännu väntar på sin premiär på en professionell teater.

Nu presenterar vi den andra upplagan i en tid då "kvinnolistan" blivit ett begrepp. En händelse som ser ut som en tanke?

Inför denna upplaga har vi gjort en översyn av texten och rättat några skrivfel. Liksom i första upplagan har vi moderniserat stavningen och ersatt Victorias plurala verbformer med singularis.

Vi anser fortfarande att denna komedi är väl värd att spela idag, med sin skarpa och desillusionerade - och roliga! - syn på förhållandet mellan kvinnor och män, i olika åldrar och samhällsklasser.

Till sist kan det vara värt att påpeka att Teorier utspelar sig mer än trettio år innan kvinnorna fick rösträtt i Sverige!"

Sara Granath / Lilian Goldberg

 Boken kan beställas direkt från förlaget:

Bokförlaget Jungfrun
Lilian Goldberg
Rörstrandsgatan 44
113 33 Stockholm

Tel. 08-30 96 28