Skilda sovrum - dröm eller verklighet


av Jesper Harrie

Antal skådespelare

Kvinnliga: 1    Manliga: 1


Urpremiär

2005 Östgötateatern

Genre

Sketch
Komedi

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


En soppa eller nattiné. ”Skilda sovrum – dröm eller verklighet” passar att spelas när som helst på dygnet. Den är enkel att sätta upp då den endast kräver en aktris och en aktör. Östgötateatern, som beställde stycket till urpremiären 2005, valde att även använda en musiker.

Det här är en liten revy på en timmes speltid som består av korta sammanflätade sketcher, monologer och sånger. Här finns också en ramhandling där skådespelarna leker med sin yrkesmässiga och personliga identitet. Hon är den bittra aktrisen vid en landsortsteater som tog initiativ till revyn men helst hade velat spela med Lena Endre. Han är aktören som råkade vara spelledig vid samma landsortsteater och fick jobbet istället.

De är båda 50+ och många av texterna kretsar kring just detta; hon tycker det är skönt att ha blivit så mogen så att man kan erkänna att man inte orkar läsa Doktor Zjivago. Han tycker det är dystert att han numera hellre sneglar på Allt om mat än herrtidningarna när han står i kön på Konsum. Och medan han beklagar att han och hustrun numera har skilda sovrum så tycker hon det är toppen att slippa snarkningar – och vill man ha lite mysigt så fixar man ju det bättre på egen hand.

Några av texterna är tidigare visade i SVT:s sketchprogram ”Reuter & Skoog” (1999, 2001) där jag fungerade som författare och redaktör. Jag hämtade mycket inspiration från att skriva för sådana ypperliga komedienner som Ulla Skoog och Suzanne Reuter. Annat material är specialskrivet för Pamela Holmberg och Bo Höglund som spelade ”Skilda sovrum” på Östgötateatern. Ett sällskap som vill ta upp stycket
vill säkert anpassa dessa texter på nytt, vilket jag gärna hjälper till med.