Aska och diamanter


av Gunila Ambjörnsson

Förläggare

Folmer Hansen Teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 5    Manliga: 2

Genre

Barn/Ungdom
Familj
Musikdramatik

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


ASKA OCH DIAMANTER *

ASKA OCH DIAMANTER handlar om en flickas utvecklingshistoria från pubertet till vuxenhet: men framför allt om hur en berättelse, en sång, föds.
Och om fantasins och drömmarnas kraft.

Pjäsen är tänkt dels som skolföreställning, dels som familjeföreställning, med förhoppningen är att den skall fungera i flera nivåer.


ASKA OCH DIAMANTER
började i en omläsning och tolkning av en av världens mest slitna sagor. (Men ordet "Askungen" nämns inte förrän mot slutet av berättelsen - när den föds därför att ett starkt tryck tvingar fram den)
De riktiga sagorna var en gång på liv och död; århundradens idylliserande förvanskning har dolt deras verkliga innebörd. Men bara de berättelser som har något på djupet viktigt att säga människorna överlever - och det finns skäl till att just den här sagan berättats i så många kulturer och finns i så många versioner (över 300 nedtecknade versioner) Bakom Disneys och andra senare avlagringar hittar man en myt med stor kraft som har förvånansvärt mycket att säga idag.*ASKA OCH DIAMANTER är också namn et på en film av Wajda, polsk regissör.