Allt ska bort


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 4    Manliga: 6


Urpremiär

2006 Teater Västernorrland/ Riksteatern, Sundsvalls Teater

Genre

Komedi
Tragedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


I bruksorten Repefors jobbar nästan alla på fabriken. Så har det alltid varit. Efter många år av uppsägningar har den nu köpts upp av ett stort utländskt företag. Tyskt kanske, eller franskt, eller kanske koreanskt. Ingen verkar veta riktigt säkert. Men läget tycks stabilt igen. Ryktet går till och med om nyanställningar  till hösten. Ändå finns där en oro som gnager – bryr sig de nya ägarna om Repefors? Vet de var det ligger ens?

Franken, självklar centralgestalt bland de yngre fabriksarbetarna och lagledare i innebandylaget, skrapar fram en storvinst i TV. Tjugofem tusen i månaden i tjugofem år! På sin välkommen hem-fest tillkännager att han, som så många före honom, tänker flytta från stan. För vad ska man göra med tjugofem tusen i månaden i en håla som Repefors? Frankens flytt rubbar balansen i gänget, och aktualiserar den gamla frågan: Är det verkligen här man vill leva sitt liv? Det är Pärra och Suggan, bundna vid varandra av hatkärlek och ett gemensamt huslån. Malin som kommer in på universitetet varenda termin men alltid tackar nej i sista sekunden. Vitvaruhandlaren Edgren som inte blir av med en brödrost till nypris ens. Outsidern Jörgen som aldrig fått vara med och leka i hela sitt liv. Och så Conny, Frankens bästa kompis som fortfarande bor hos morsan. Han hade så smått börjat fundera på att följa med, men finner sig istället lämnat i sticket av Franken som stuckit utan att ens säga hejdå.


Och så händer det som alla varit rädda för. Fabriken läggs ner för att flyttas utomlands, så var de nya ägarnas plan redan när de tog över. Protesterna har ingen verkan. Positioneringen blir akut. Är du med eller mot? En häst slaktas. Ett hus sticks i brand. En gammal vän döms ut som parasit och misshandlas. Till sist står innebandylaget beväpnade och barrikaderade vid infarterna, redo att försvara staden mot vad det vara månde. Och mitt i kaoset står Conny och gräver ett hål, med en distinkt känsla att fabriksnedläggningen, lotterivinsten och upproret är delar av samma dunkla plan. Snart är inbördeskriget över Repefors.
Allt ska bort skildrar börjar som en socialrealistisk skildring av ett dråpslag mot en bygd, en katastrof i periferin. Men under pjäsens gång drar stämningen alltmer mot det absurda, paranoida och surrealistiska. Allt ska bort är en mörk och desperat samtidsdystopi, men också full av ömsinthet, medkänsla och drastisk humor.