Din stund på jorden


av Vilhelm Moberg

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3    Manliga: 8


Urpremiär

1967 Dramaten, Stockholm

Genre

Talpjäs
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Vilhelm Mobergs egen dramatisering av sin roman om svensk-amerikanen Mr Albert Carlson, som på ålderns höst minns sin ungdom i det tidiga 1900-talets Småland och de händelser som fick honom att emigrera till USA.
Pjäsen är uppbyggd i två tidsplan: nutiden och minnet, eller ”Minnenas Skådebana”. I nutiden (1962) befinner sig Mr Albert Carlson på sitt hotellrum i Kalifornien och minns. På Minnenas skådebana utspelar sig i 12 tablåer de händelser i ungdomens Småland 1912 – 1949 som fört honom dit.
Din stund på jorden är skriven under kalla krigets dagar och utspelar sig mot fonden av 1900-talets två världskrig. Pjäsen skildrar ett Sverige för mindre än hundra år sedan, där föräldrar sålde sina barn till armén för att kunna betala räntan på gården, där människor emigrerade till rikare länder med drömmen om ett drägligare liv, ett patriarkat där ogifta mödrar stöttes ut ur samhället. Det är en pjäs om pengarnas destruktiva kraft, en pjäs som manar oss att ta vara på vår stund på jorden.

Utöver angivet antal roller förekommer skolbarn, pojkar och flickor.

Denna version av Din stund på jorden är, enligt önskemål från Mobergs familj, hämtad från spelmanuskriptet till uppsättningen på Hälsingborgs Stadsteater 1968. Pjäsen gavs ut i en tidigare version av Bonniers 1967.

Din stund på jorden ingår i DramaDirekts projekt Pjäspärlor.

Läs om projektet