Två grabbar för om masten


av Robert Alftan

Förläggare

Teater & Musik

Antal skådespelare

Manliga: 3


Urpremiär

1977 Svenska Teatern, Helsingfors

Genre

Barn/Ungdom
Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


  Ungdomspjäs av Robert Alftan fritt efter Henry Danas (1815-1882) bok Two years before the mast. Urpremiär: Svenska Teatern i Helsingfors 1977. Även på Länsteatern i Örebro.

                                   SYNOPSIS:

  Epok - tidigt 1830-tal.
   Harvard-studenten Henry Dana Jr lider av en ögonsjukdom som kan leda till blindhet. Bästa botemedlet mot sjukdomen anses vara frisk havsluft och ett sunt sjömansliv. Dana får med hjälp av förbindelser mönstra på briggen Pilgrim på dess resa från Boston via Kap Horn till Kalifornien och tillbaka. Pilgrims stränga kapten Thompson accepterar motvilligt den unga Dana i sin besättning.
  Albatross-Jim är en ung och erfaren sjöman som mönstrar på när pengarna är slut. Jim kan inte läsa men han kan sjömansyrket. Ombord på Pilgrim blir Henry och Jim småningom vänner över klassgränserna. Det krävande sjömanslivet ombord på ett segelfartyg som rundar Kap Horn i hårt väder sätter både kapten och besättning på hårda prov.
  Väl framme i Kalifornien bytes fartygets last av lyxartiklar och bruksföremål mot hudar. Hudarna skall i Boston bearbetas till nya handelsvaror – stövlar, sadlar m m – vilka sedan exporteras sjöledes till Kalifornien. 
  Henry skadas vid stuvarbetet och hotas av att lämnas kvar i land. Konflikten mellan överklasspojken och den brutala kaptenen kulmineras när han utnyttjar sin absoluta makt ombord. Denna makt ger honom rätt att bestraffa efter eget omdöme. Jim blir utsatt för ett orättvist prygelstraff som Dana reagerar häftigt emot.
 Väl tillbaka i Boston mönstrar Jim och Henry av. Thompson har förtjänat en förmögenhet på seglatsen. Jim har lärt sej att läsa.  Henry har lärt sej en läxa för livet. Han blir med tiden en sjömännens talesman och jurist som utgående från de egna erfarenheterna ”för om masten” arbetar för humanare arbetsförhållanden.
  I pjäsen ingår en handfull sånger framförda av Jim och besättningen.