...som en påtagligt dödlig påtänd kanin


av Kajsa Isakson

Antal skådespelare

Kvinnliga: 4    Manliga: 3


Urpremiär

2000 Södra Teatern, Stockholm

Genre

Komedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


… som en påtagligt dödlig påtänd kanin

är en klippbok över vår forntid, samtid och framtid. Fem individer samtalar i ett rum. En sitter tyst. De fem samtalar om företeelser i vår tid, våra attityder och fördomar. Röster ekar däremellan från olika människor som berättar sin historia. Det är en pjäs om det vi har fått med oss, våra övertygelser som våra föräldrar har präntat i oss och vars föräldrars föräldrar har präntat i våra föräldrar och hur detta kommer att påverka våra barn och deras framtid. Till stor del utifrån ett kvinnligt perspektiv. Med tydlighet kan man se att historien upprepar sig hela tiden, både i världen och i människors individuella liv. Vi lär oss inte av våra misstag. Vi får följa kvinnor i olika generationer, från den nyfödda flickan till den döende kvinnan. Deras röster ekar.

Förändringar sker sakta, det tar tid. Det är en konstig värld vi lever i. Vi kan så mycket och vi gör så lite. Pjäsens karaktärer minns sin historia, sin egen individuella, sin mors eller sin mors mors, och funderar över sina barns framtid.

De ställer frågor och försöker finna svar. Hur blir jag bekräftad? Genom att vara med i en talkshow, skriva Den Stora Romanen eller genom att sätta ett barn till världen som har min näsa? Kommer min dotter ha bättre förutsättningar än jag? Hur blir jag lycklig? De diskuterar och relaterar till sig själva, sina egna liv.

…som en påtagligt dödlig påtänd kanin, är en pjäs om oss människor som stressar runt som påtända kaniner. Det gäller bara att inse att vi är påtagligt dödliga. Vi är alla lika inför döden. Och också en pjäs om människor som försöker, söker en framtid genom att leta i sin historia.