De sju städerskorna


av Jörgen Hjerdt

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 6    Manliga: 3


Urpremiär

2006 Dramaten

Genre

Familj
Komedi
Tragedi
Fars
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Urpremiär Dramaten, våren 2006

En totalt kaotisk plats ska göras ren före soluppgången. Men varför, för vem och vilken ordning är det som ska återställas? Vad har hänt, eller ska hända? Ska allt bort eller ska allt vara kvar men rengöras och ordnas på nåt vis? Smuts och ordning kräver definitioner och sammanhang. Dialogen är uppbruten och fragmentarisk, karaktärerna går in och ut ur varandras repliker och drivs inte av nån traditionell dramaturgi. Det är ingen ordning nånstans. Pjäsen handlar om vad smuts är. Om hur saker ska vara för att inte vara smuts. Om ordning. Om att göra nåt man inte vill; om att göra nåt ingen annan vill heller; om att göra nåt man vill när ingen annan vill.
Om avvikande, tvivel, rädsla, tvetydigheter. Om utanförskap. Om rent och smutsigt ur ett estetiskt perspektiv. Om skönhet och konst. Om rent och orent ur ett ideologiskt och religiöst perspektiv. Om högt och lågt, fint och fult, rätt plats och fel. Om hur en sådan värdeskala kan utnyttjas. Om ordning och trivsel.
Om städning som yrke och hantverk. Om den praktiska nyttan av rengöring och strukturering. Om rengöring, som förberedelse, som avsked, som en oundviklig process, som ett sätt skyla över begångna synder. Om det moraliska i att återställa eller inte. Om vad en städerska egentligen är. Om hur ordningsbegreppet dikteras av vana, tradition och auktoriteter. Om att städa för att kunna börja eller för att kunna sluta. Om att man ibland måste nollställa helt för att kunna se nya möjligheter. Om hur gammal bråte kan ligga som ett ok över en. Om hur skönt det kan vara när det är rent och tomt och tyst. Och man kan börja om.