Huvudsaken


av Kerstin Perski

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 2


Urpremiär

2005 Vadstena slott

Genre

Barn/Ungdom
Musikdramatik

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


LIBRETTO: KERSTIN PERSKI
MUSIK: CARIN BARTOSCH EDSTRÖM


 Huvudsaken  är en opera som riktar sig till barn i mellanstadieåldern och deras vuxna.  
Längd: ca 60´
Operan är skriven för fyra sångare; tenor, baryton, sopran och alt, samt en kammarensemble med blås, stråk, slagverk och cembalo.  
Besättning: flöjt, oboe, klarinett(alt.basklarinett),horn,fagott(alt.kontrafagott),
violin, altfiol, cello. Samtliga musiker spelar även ett slagverk. Dirigenten spelar cembalo. Besättningen skulle med fördel kunna utökas med en kontrabas samt en slagverkare.

Verkbeskrivning
Librettot till Huvudsaken är inspirerat av Thomas Manns novell ”Utbytta huvuden.” Det är en dråplig rysare om pubertetens identitetskris och febriga längtan efter förvandling. Vårt operadrama är också en hyllning till människans förmåga att ta sig igenom de våldsamma förändringar som växandet för med sig. Musiken förhåller sig både kärleksfullt och upproriskt till operans traditioner och konventioner.

Handlingen
Hettan ligger tung över den lilla staden. För de bästa kompisarna Hans (tenor) och Peter(baryton) har sommarlovet just börjat. Framför dem ligger dagarna tomma och fulla av möjliga äventyr. Men allt är inte som det brukar vara. Peter är fylld av en ny oro som Hans inte känner igen. Stadens toka, Kasa (alt), som sägs äga dunkla, övernaturliga krafter verkar ha sina egna planer vad gäller pojkarnas sommar. Och när Peters uppmärksamhet dras till den nakenbadande flickan Iris (sopran), nere vid Gulddeltat, växer oron till en febrig längtan.
Vad ska Hans göra när hans bästa vän blir sjuk av spirande kärlek?  Och vad ska Peter göra när han tror sig vara perfekt tillsammans med Hans, men en nolla i sig själv? I sin förvirring och desperation vänder pojkarna sig till Kasa. Hon kommer villigt till deras hjälp, men med konsekvenser som ingen hade kunnat ana.  Hur ska någon av dem veta vem som är vem, när deras kroppar och huvuden inte längre tycks tillhöra samma person?