Skendöd


av Marie-Chantal Long

Antal skådespelare

Manliga: 1


Urpremiär

2004 Gamla Teatern, Eskilstuna

Genre

Talpjäs

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Jag är sjuk denna kväll, sjuk! Mitt hem har skickat mig feber från sina våta kalla skogar, som danskarna stirrar på och tror sig älska, men – jag tror inte på kärleken i Norden, utan på det onda falska – själv känner jag detta i mitt blod, och bara på det kan jag känna var jag hör hemma!

(brev från utlandet till Köpenhamn)

En egenkär hypokondriker som trodde kunna få cancer av en sticka i fingret. En sumpplanta som älskade adeln. En ful ankunge som ville bli balettdansör. En gudabenådad sagoberättare som började med att skriva stel vuxendramatik. En sensuell själ som trilskades i en vettskrämd oskulds kropp. En ivrig utlandsresenär vars högsta dröm förblev hela livet att bli älskad av sina landsmän. Vem var egentligen HC Andersen och hur kom det sig att den fattiga, föga studiebegåvade pojken från Odense skulle till slut bli världens mest berömda dansk?

Skendöd är en djupdykning i Andersens liv och verk, en monolog späckad med inre dialoger och egenkära uppgörelser.

Andersen ligger ensam på sitt rum. Men är det en säng han ligger i? Är han på resande fot eller på ett hotell i Köpenhamn? Är han död eller levande? Hur som helst är han full av minnen, full av skratt och av ångest, alltid beredd att berätta om sig själv för den som vill höra, alltid generös med att dela med sig av sina fobier, drömmar och sagor. Någonstans i hans närhet ligger den yttersta försäkringen mot dödsångesten, en liten lapp med ett enda ord: "skendöd". Annars var hans förslag till vännerna att skära av pulsådern på honom innan kistlocket spikades fast, så att han slapp bli levandebegravd!