Vid gränsen


av Irena Kraus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 1    Manliga: 3

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Vid Gränsen radiopjäs av Irena Kraus.

"Se inte så rädd ut Jonathan. Ingen har rest längre än till månen. Men jag tänkte att du och jag skulle ge oss iväg rätt ut i universum", säger Gustav Bauer till sitt barnbarn, när han en dag hämtar honom i bil utanför skolan. Jonathan känner knappt igen sin morfar. Han talar osammanhängande och klagar på att det bränner så i ögonen. Gråter han? Vad är det egentligen som händer? "Vet mamma om det här", undrar Jonathan? Men han får inget svar.
De kör vidare i tystnad.Vidare mot det okända. Vidare mot ett mål som bara morfar känner. Till sist kommer de fram till en liten sjö. "Det är dags att kliva i båten nu" . De är framme vid gränsen, säger morfar. Det land som Gustav Bauer en gång trodde sig ha lämnat. Men vad är det egentligen som skymtar som ett blåljus över vattnet på den andra sidan? Jonathan är rädd och fryser. Han vill åka hem igen. Men morfar är redan långt borta. Han verkar inte höra honom längre.

"Vid gränsen" är en radiopjäs om flyktingskap och exil. Om att förlora sitt minne, sin tillhörighet och sitt språk. Om att lämna allting bakom sig, för att återvända en sista gång: ensam, utblottad och jagad, på den andra sidan om gränsen.