Mamma sökes


av Irena Kraus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3    Manliga: 2


Urpremiär

2002 Kronoberg, Regionteatern Blekinge

Genre

Barn/Ungdom
Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


David och Veras mamma är sjuk i cancer och hon vet att hon kommer att dö snart. Eftersom hon också vet att det inte finns någon som kommer att kunna ta hand om hennes barn, bestämmer hon sig tillsammans med barnen för att helt enkelt annonsera efter en ny mamma. De får svar på sin annons, men det blir inte som de tänkt sig. Istället för en mamma, kommer det en man: det vill säga en pappa. Han är ungrare och helt fel. David och Vera förstår ingenting. Vad gör den här Erwin här och hur tror han att han skall kunna ersätta deras Mamma?

MAMMA SÖKES handlar om när det som bara inte får hända, ändå sker. Pjäsen handlar om förlust och sorg, men mest av allt om överlevnad och om självaste Livet.

Roller : 3 kvinnor och 2 män

mellanstadiet

SCEN 1 : En lekplats i ett hyreshusområde. DAVID, VERA och MARIE leker en lek om liv och uppståndelse.Vera springer hem till mamma, som är sjuk.
SCEN 2: MAMMA har kommit på en idé. Eftersom hon är sjuk och snart kommer att dö, skall de sätta upp lappar och söka efter en ny mamma. Vera blir jättearg och vill inte vara med.
SCEN 3: Det är natt. David skiver på annonsen under täcket. Vera hjälper honom motvilligt. Mamma ligger vaken och lyssnar på barnen.
SCEN 4: I trapphuset: mamma, David och Vera skall ut och annonsera. David undrar när hon skall dö. Vera är mest bekymrad för att de skall behöva bo hos någon granne.
SCEN 5:De kommer hem,efter att ha varit ute och satt upp lappar hela dagen. Ett märkligt telefonsamtal och ett brev antyder att den nya mamman är på väg. David och Vera tycker det är för tidigt. Men mamma känner att det är dags nu. Hon dör.
SCEN 6 : Efter begravningen. David och Vera lever efter sina egna lagar. En man matar duvor i trädgården.Det är Erwin, den nya mamman, som har kommit för att stanna. Vera vill inte ha någon ny mamma. Inte David heller, i alla fall inte den här.
SCEN 7: Hemmet är förändrat och det råder en pedantisk ordning. Erwin sitter som en främmande fågel i vardagsrummet. Marie dyker upp för att titta på den nya mamman. David följer med henne hem. Nu är Vera ensam med Erwin.
SCEN 8: En fågel dyker upp på fönsterblecket till Veras rum. Vera tror att det är mamma, som finns någonstanns därute och väntar på henne.
SCEN 9: Vera väntar på att David skall komma hem. Istället är det Erwin som handlat mat och fågelfrön.Han frågar om inte Vera vill mata fåglar med honom.Det visar sig att erwin vet allt om duvor. Duvhöken dyker upp på nytt.
SCEN 10: David dyker upp med Marie, när han tror att ingen är hemma. Han har kommit för att hämta mat och sin hamster. Ångrar sig lite när han ser Vera i trädgården. Men ger sig av på nytt.
SCEN 11: Erwin berättar för Vera om duvorna. När de går in, märker de tjuvar varit framme.Vera går in i mamma rum för första gången. Hon och Erwin möblerar om. Vera plockar fram sitt gamla Yatsy-spel och ett brev faller ut.Det är från mamma. Vera tror att Erwin gömt det för henne och springer hemifrån.
SCEN 12: Vera sitter ensam i en busskur. Fingrar på brevet från mamma. Viker en pappersduva av det. Börjar läsa, men stoppar kvickt ner det igen. När bussen stannar, kliver Erwin av.
SCEN 13: Erwin erbjuder Vera pengar till nästa buss. Men hon vill gå hem. Försöker gå, men kan inte stödja på foten. Erwin bär hem den sovande Vera.
SCEN 14: David dyker upp vid busshållplatsen. Tappar modet och börjar långsamt gå hemåt. David och Erwins vägar korsar varandra, utan att de ser varann.
SCEN 15: Erwin berättar en saga för den sovande Vera. När den är slut är de redan hemma. Vera vaknar.
SCEN 16: Det står en pojke ute i trädgården på den plats där Mamma och Erwin brukade stå. Han är naken och skrattar och sjunger ut sin förtvivlan. David har kommit hem.
SCEN 17: Ett år senare. En lekplats i ett hyreshusområde. David, Vera och Marie leker sin vanliga lek om död och uppståndelse. Marie tröttnar och går hem. Vera och David talar om mamma. Duvhöken dyker upp ovanför trädtopparna.
EPILOG: Mors dag. Erwin har förberett en specialité. En dessert han kallar fågelmjölk. De spelar Yatzy. Vera och David ber Erwin läsa mammas brev. Ett ögonblick blir mamma synlig i minnet. Hon skrattar och vinkar åt dom, sen är hon borta.