Fjärilsbarn


av Irena Kraus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 4


Urpremiär

1997 Unga Riks, Stockholm

Genre

Barn/Ungdom
Tragedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


För några år sedan besökte jag för första gången Theresienstadt, den gamla garnisonsstaden en timmas resväg från Prag. Staden som under andra världskriget förvandlades till ett judiskt getto. 15.000 barn passerade 1941-45 gettot, på väg till förintelseläger österut. Av dem överlevde ca.150. När man tittar på de teckningar barnen lämnade efter sig, målade de ofta fjärilar. Vackra fjärilar i alla dess färger. Stora fjärilar och små. Långt senare fick jag veta vad fjärilsbilden egentligen betyder. Att den är en symbol för livet och samtidigt för döden. Fjärilen ligger där i skydd av sitt skal, omspunnen av sin kokong, ömtålig och liten. Men om själva skalet blir skadat och den skyddande hinnan inte går att reparera mer, dör den. I det ögonblicket öppnar sig kokongen och släpper ut fjärilen, så att den blir fri.

Fjärilsbarn handlar om tre barn sådana barn; Josef, Benjamin och Stella som kommer till en svensk internatskola från koncentrationsläger i ett brinnande Europa. Här skall de försöka glömma. Här skall de börja ett nytt liv. Men det förflutna gör sig ständigt påminnt. Det är egentligen bara i leken, som Josef för ett ögonblick glömmer vem han är. När hans lärare Mira målar honom över hela kroppen, så att han ser ut som en bergshäst. Ett djur som bara Josef känner till. När Josef är bergshäst, känner han för ett ögonblick att han lever. Allt det där är längesen nu. Benjamin och Stella borde vara gamla vid det här laget. Liksom Josef i vår historia skulle ha varit, om han hade fått leva.

Min pjäs Fjärilsbarn, handlar om de här tre barnen som kommer till Sverige efter andra världskrigets slut. Det i sig, är en mycket speciell historia. Men pjäsen skulle lika gärna kunna utspela sig här, hos oss idag. De här barnen kommer helt enkelt ifrån Kriget. Pjäsen är inspirerad av fallstudier av Mira Rothenberg, barnterapeut och författare.