Kärlekens lillasyster heter vänskap


av Boel Forssell

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 1


Urpremiär

2002 Teater Scratch, Luleå

Genre

Barn/Ungdom
Talpjäs

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Evas mamma, Lilian, har fått en stroke och kan bara säga ja och nej. Den här påsken gestikulerar hon vilt och visar Eva en gammal låda. Där i finns en mystiskt lapp, ett fotografi på en ung flicka, en bit blommigt klänningstyg och en reva grönt jacktyg med en blodfläck på. Till slut förstår Eva att Lilian söker efter flickan på fotografiet, Ingegerd. Sist de sågs var sommaren 1944.

Här börjar berättelsen om en stark vänskap som uppstår mellan två flickor i en värld fylld av små och stora faror. Handlingen förflyttas till Lilians barndom och ett sommarlov i Jämtland nära norska gränsen. Andra världskriget rasar utanför Sveriges gränser och Lilian åker från Stockholm med sin mor för att hjälpa till på mormors gård. Fadern är soldat och ligger vid gränsen.

På syjuntan möter hon Ingegerd, en bondflicka från byn. Trots flickornas olikheter finner de varandra. Katter är deras favoritdjur och när Svartnos väntar ungar är lyckan fullkomlig. Ingegerd skänker generöst en kattunge till Lilian. "Men vi måste passa oss. Kattmördare finns det gott om." Hotet mot de stackars försvarslösa katterna för flickorna närmare varandra. De växer med uppgiften; att värna om och beskydda de små svaga liven.

Men så får Lilian en kusin, Irmeli, ett finskt krigsbarn. Svartsjuka och missförstånd grumlar vänskapen och mitt i alltihop dödas fyra av Svartnos ungar. Lilians och Ingegerds relation sätts på prov. I bakgrunden mullrar hotet om krig. De måste ta ställning. Det handlar om liv eller död.