Vaknätter


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 2


Urpremiär

2004 Riks Drama, Gävle Teater

Genre

Komedi
Tragedi
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


I en resa från kväll till gryning, i ett Sverige som ser allt mindre ut som ett folkhem, följer vi åtta människor som vakar genom en och samma natt. En medborgargardist och en sensationsjagande kvällstidningsjournalist i ett skjul vid en boendeparkering. Ett Mobilt Akutteam som slår ihjäl de långsamma timmarna under nattpasset med slavlekar. En överklasstjej med verklighetstörst som arbetar sitt första ensampass på gruppboendet för gravt utvecklingsstörda. En pappa som bevakar sin son genom ett hål dolt i Britney Spears navel medan han vänder och vrider på sin egen kvinnosyn…Inga telefoner fungerar i natt. Ingen back-up finns att få.

Fyra skådespelare spelar åtta roller i ett zappande mellan berättelser och identiteter. Allteftersom natten fortskrider löses gränserna mellan jagen upp. I korta, skarpa bilder sjungs en slags vargtimmeältande sorgesång över ett land som blir allt svårare att känna sig delaktig i, när folkhemsdrömmen krackelerar och avstånden mellan oss ökar.

Vaknätter är en kolsvart komedi om längtan efter tillhörighet och önskan om att kunna ge sig hän till något eller någon, allt filtrerat genom den speciella skörhet som kan gripa en vid tretiden på natten. När man känner sig som allra ensammast. När man på allvar kan tro att det aldrig kommer att bli morgon igen.