Svälta valp


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 2


Urpremiär

2003 Orionteatern, Stockholm

Genre

Barn/Ungdom
Tragedi
Talpjäs

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


"Det bor en hundvalp i mig. Den slickar vilka händer som helst. Den är så mesig att den ber om ursäkt om den blir sparkad på. Alla gillar valpen som bor i mig. Men ingen älskar den."

Det är lätt att uppfatta världen som fullständigt biologistisk när man är en snäll och ganska töntig sextonåring. Oskar är den där sortens kille som är "bra att prata med". Det är honom Isa kommer till när hon för hundrafemtionde gången behöver spy kärleksgalla över Valle som bara skiter i henne. Och Oskar finns där, han lyssnar, stöttar, älskar i hemlighet. Ändå är det som om hon inte riktigt ser honom. Ändå går hon tillbaka till Valle, gång på gång, fast han mest verkar bry sig om sitt garageband. Varför faller alltid tjejerna för idioter?

Och så finns Sanna, kompisen, den riktiga. Hon som kanske skulle fatta allt om man bara vågade berätta. Men det är svårt att ändra på sin roll som den som bara lyssnar, aldrig ställer krav. För hur gör man för att gå från snäll och mesig till stark och god? Ingenting blir heller lättare av att Valle bestämmer sig för att Oskar är helt ofarlig som potentiell konkurrent om Isas kärlek, och börjar använda Oskar som förtrogen även han.

Oskar tar ett beslut. På något område måste det gå att ta kontroll över sitt liv, och kanske framstå som lite mindre fullständigt ointressant i omvärldens ögon. Han slutar äta. Nu ska hundvalpen, det svaga och mesiga i honom få hungra ihjäl en gång för alla. Sen får Sanna tycka att det är hur idiotiskt hon vill. Och när Valles band får en viktig spelning, med en producent i publiken, ställs allting slutligen på sin spets.

Svälta Valp är en pjäs om hundvalpar och alfahannar, om de hissnande katastrofer som göms i vardagen och om att desperat försöka omskapa sig själv.