Måndag är fiskbulledag


av Anders Duus

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3   


Urpremiär

2003 Ung Scen/Öst

Genre

Barn/Ungdom

Längd

<60 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Ritva har arbetat i skolmatsalen sedan folkskolan infördes 1842. Kollega efter kollega har pensionerats och dött, men Ritva stretar på som hon alltid har gjort. Hon vakar som en hök över slaskhinken, hon öppnar konservburkar "som en furie med nässlor i underbyxorna", hon har för länge sedan accepterat sin roll som en slev och en vit mössa. Arbetet i matsalen är allt hon har. Hon hatar barn och hon hatar förändring. Måndag är fiskbulledag. Så har det varit sedan Gustav den femtes tid.

Irene har precis börjat i matsalen. För tjugo år sedan var hon själv elev här och for ganska illa. Särskilt spökar det enda matkriget i skolans historia, något varken hon eller Ritva har glömt. För henne blir återkomsten till sin gamla skola en möjlighet att äntligen bli en del av en gemenskap. Hon vill se och bli sedd av "kidsen", hon vill servera pan-pizza och coca cola, hon vill ta dit MTV Grind och hon vill stå i dörren och säga välkommen.

Stabil illusionslöshet kolliderar med överentusiastisk anpassningsiver, rågummisandaletter med converse i krocken mellan Ritva och Irene.

Så anländer Hansson till matsalen. Det har beslutats att skolan klarar sig utmärkt på en enda mattant, och som rationaliseringskonsult är det hennes uppgift att avgöra vem av Ritva och Irene som är mest lämpad att få stanna kvar. Plötsligt är arbetet i matsalen en tävling. Som en gökunge tränger sig Hansson in mellan arbetskamraterna och vänder dem mot varandra. Men bakom den kyliga professionalismen lurar även här en ensamhet. Hansson visar sig även hon tidigare ha haft en arbetskompis - "vi var två konsulter som jobbade i team" - som rationaliserades bort på ett liknande sätt. Nu hoppas hon på att genom att göra sig av med Irene kunna bli Ritvas sällskap till elvakaffet.

Under lunchtimmen blir pressen för stor på Irene. Hon startar fiskbullekrig, alla mot Ritva, vilken slutgiltigt beseglar hennes uppsägning. I stillheten efter kollapsen får Ritva dock till sist klart för sig vad som egentligen hände under det där förra matkriget - för tjugo år sedan. Visserligen var Irene kladdigast av alla efteråt, men hon hade faktiskt inte kastat en enda farmarbiff. Hon var bara måltavla. Så till sist ser och solidariserar sig Ritva äntligen med ett barn, och trots Hanssons protester avsäger hon sig jobbet, det enda hon har, till Irene.
Pjäsen slutar som den börjar, Irene adresserar "kidsen" i publiken, men med en gnutta mera kaxighet och självkänsla. Genom Ritvas lilla hjältedåd har en förändring satts igång.

"Måndag är fiskbulledag" är en barnpjäs utan barnroller, en odogmatisk och absurd politisk komedi helt utan fiskpinnar, ett slags försvarstal för det första låglöneyrke man möter som liten.

"En mycket rolig, moralisk lektion om skola och verklighet, om tävlingsmentalitet och solidaritet" Lars Ring, SvD

"Gjort med så mycket hjärta att man inte kan bli annat än varm inombords" Christel Valsinger, Östgöta Correnspondenten.