Kameleontens ögon 11.59


av Göran S Jonasson

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Kerstin har bestämt att klä sig riktigt snyggt, gå till en bar eller
dansställe, ragga upp en kille.
Och hemma fortsätta sin "fest. finale."
Och allt skulle väl kunna vara som en helt vanlig lördag någonstans i Sverige hos en ensam medelålders kvinnan. - om det inte vore för att denna tänker begå självmord.
Hon fasar nämligen för att bli sjuk och inlagd med en massa slangar i kroppen Men dessutom är hon rädd för att sjukvården, att den ska behandla henne som ett nummer i kön istället för att ta hänsyn till hennes personlighet.

Detta självmord ska emellertid inte ske  utan att hon först har haft sin sista fest. Sen kan man förstås fråga sig om hon firar de gångna åren eller resan mot det okända. Hon möter just en okänd Den Okände, som nämligen är Döden. En stilig herre som hon bjuder hem - ovetande ända in i det sista om vem han är.
Men Den Okände hade alls inte tänkt att hon skulle sluta sina dagar vid den tidpunkt hon hade bestämt. Efter lite kurtis, mat och dans framgår detta allt mer. Den Okände är en man av ordning och alls ingen bohem eller flummare.

Den Okände är en man med stil. Han gillar Brahms och god mat, men även han bär på hemlig sorg, den att aldrig får dö; för hur ska döden kunna dö ?

Enligt Kerstin vore kanske enda sättet är att det inte finns en enda människa kvar, för utan människor eller andra varelser kanske döden självdör, för det enda sättet att upprätthålla livet.ja på döden alltså är väl ändå att det måste finns liv att släcka.

Inslag av Verfremdung när pjäsen går in i sina sista andetag.