Clandestino


av Mia Törnqvist

Förläggare

Colombine teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 3    Manliga: 5


Urpremiär

2003 Malmö dramatiska

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Clandestino , en pjäs om vanmakt i globaliseringens tid.

En militant miljöorganisation kidnappar Vdn för Volvo, den amerikanske PJ Morrisson och placerar honom i ett underjordiskt fängelse med syfte att vända människors uppmärksamhet mot den ökande bilismen i Asien och det miljöhot som det innebär. I utbyte mot Morrissons liv kräver dom att Volvo stoppar sina fabriker i Kina.

Clandestino som betyder underjordisk, i betydelsen dold, är en pjäs om vanmakt. Marknadskrafternas seger över politiken och den globaliserade ekonomin utgör fonden för dramat som knyter lösa trådar mellan den urbana gerillan i Italien på 70 talet och dagens protester mot den ojämna fördelningen av världens rikedomar.

Pjäsen startar med ett skott i Italien och slutar under jord i det svenska tunnelbanesystemet.
Huvudpersonerna är två kvinnliga terrorister : Anita, en till synes vanlig kvinna vars förtvivlan får henne att välja den väpnade kampen och Francesca en fd röd brigatist som lever inspärrad, utanför tiden.

Handlingen är centrerad kring Anita och hennes dubbelliv. Hennes vardag med Sven, avdelningschef på Volvo, varvas med rollen som fångvaktare och förhörsledare . Vid hennes sida i underjorden finns Paolo en svårmodig revolutionär och Gertrud, journalist på vänsterkanten.

Pjäsen utspelas i Sverige, Italien och Kina . Den thrillerliknande handlingen komprimerar 20 års nutidshistoria till en diktad verklighet där människors kamp mot makten också innebär en kamp med sig själva som till slut kommer att handla om valet mellan liv och död.

3 kvinnor 6 män plus 2- 3 statister