Julen är stulen


av Lars Franson, Paula Ternström

Förläggare

Teater & Musik

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 3


Urpremiär

1998 Pistolteatern i Stockholm

Genre

Barn/Ungdom

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Det var en gång en liten pojke som bodde på Tomtebogatan i en ganska stor stad. Pojken hette Knut och älskade julen. Tyvärr förstod varken Knuts mamma eller pappa hur viktig julen var, de bara stressade och städade. Så plötsligt en dag stod det en liten farbror med skägg i trappuppgången. Det var hustomten och han behövde Knuts hjälp för att rädda julen. Julängeln som såg till att det blev jul hade nämligen rymt för att hon inte tålde människornas el-apparater och stress. Dessutom var elaka trollet ute efter att stjäla alla julklappar. Snart var Knut mitt uppe i ett spännande äventyr, Julen är Stulen är en fantasifull julsaga för barn och vuxna från fem års ålder. Pjäsen bygger på sägner och gammal nordisk folktro men utspelar sig i nutid, mitt i storstan. För inte är det så att onaturliga väsen bara finns i skogen och små ödehus på landet! Nej, de har flyttat in till staden precis som vi. I själva verket är vi omgivna av tomtar, troll, skogsrår, trädandar och älvor som följer vad vi gör och belönar oss när vi gör rätt.

Med pjäsen vill vi ställa frågan om vad julen egentligen handlar om. Vi vill se längre än alla måsten och krav och istället uppmärksamma det som går förlorat om man inte ser sig för.

Det där som kanske hela livet handlar om.Om karaktärerna:

Knut, åtta år har just flyttat in i en ny lägenhet med sin mamma och pappa. Knut gillar julen och att åka skateboard men framför allt älskar han julen.Mamma Mia, Knuts mamma jobbar väldigt mycket och har inte alls så mycket tid över för att leka med Knut så mycket som han skulle vilja. Hon är väldigt upptagen med att packa upp flyttkartonger och att städa. Knuts pappa är på konferenser och knappt hemma alls.Tomten Nisse: När Nisse var lite bodde han i Dalarna. När han fyllde hundra ungefär flyttade han till vinden i Knuts hus. Nisse älskar vit gröt. Eftersom han är en riktig tomte måste man ställa ut ett grötfat till honom på julafton. Får han ingen gröt blir han tvärilsk och kan ställa till med en massa hyss. Nisse brukar göra sig osynlig för husfolket, därför tror de flesta att han inte finns.Ängeln Angela gör så att det blir jul i alla hem genom att blåsa med sin magiska andedräkt. Om hon inte gör det, blir det ingen jul. Angela har magiska tårar också som man kan göra sig osynlig med. Angela är hemligt kär i Kung Vinter och funderar på om hon inte kunde få låna Trolles flöjt.Trollet Trolle har varit stadstroll så länge han kan minnas och det vill inte säga lite eftersom han är ett mycket gammalt troll. Han bor i Vasaparken och visar sig aldrig på dagen. För det vet ju alla att då spricker trollen eller förvandlas till sten. Trolle har hittat en magisk flöjt. Spelar man på den tänds kärlekslågan hos den man vill. Konstigt nog har Trolle aldrig riktigt fattat dethär med jul, men när han får höra vad det är tycker han att julen verkar riktigt kul…