Louise


av Peter Holst

Antal skådespelare

Kvinnliga: 10    Manliga: 24


Urpremiär

1998 Radioteatern P1

Genre

Talpjäs

Originalspråk

Svenska

Synopsis


"LOUISE" - en kriminalserie i fyra delar för radio av Peter Holst. Regi; Staffan Roos. Sändes sommaren 1998 samt i repris påsken 2000 i P1. Varje avsnitt är cirka 45-50 minuter långt och sammantaget agerar ett trettiotal skådespelare!
(Komplett rollista bifogas.) "LOUISE" är en svensk originalserie för radio.

"LOUISE" utspelas i Stockholm under en vecka den heta sommaren 1997.
Kriminalinspektör Louise Tigersköld (Gunnel Fred) och hennes kolleger; Tommy (Niclas Falk) och Niclas (Polki Nordström) bekämpar brott i Stockholm. Louise har skaffat sig fiender inte bara bland brottslingar utan även inom polisen och pressen.
Hon motarbetas av kollegerna Lillhammar(Sten-Johan Hedman) och Gunnarsson (Carl-Magnus Dellow) samt av journalisten Stranne (Mikael Persbrandt).
Louise är gift med psykologen Stefan (Jacob Nordenson) och bland hennes vänner märks allmänne åklagare Fredrika Hjalmarsdotter (Stina Rautelin) och modefotografen Mia Eklöv
(Inga-Lill Andersson). De har vuxit upp på Östermalm tillsammans.

Skottlossning på en restaurang och ett svartsjukedrama får oanade konsekvenser för Louise personligen. En mordutredning under Lillhammars befäl tycks leda rakt in i Louises eget privatliv. Dessutom anländer hennes kusin Pompe (Anders Ahlbom) till Stockholm, en släkting som kräver mycket passning men som tycks stå under Guds beskydd, en joker på mer än ett plan.

Handlingen utspelar sig i Stockholm, i polishuset på Kungsholmen, våningar och restauranger på Östermalm, lägenheter och serveringar i Kärrtorp, Kristineberg, en obduktionssal i Solna, Kungsträdgården, i fotoateljéer, reklam- och konsultkontor i City samt i det livgivande vattnet som omsluter staden där döden ruvar. Dessutom begås en del gräsligheter på Beckholmen ett stenkast från det glada Gröna Lund.

Historien berättas av journalisten Stranne (Mikael Persbrandt) en kritisk iakttagare som dras in i handlingen på ett kanske alltför handfast sätt, en Saulus, en Paulus...
Övriga medverkande; Pompes kompis Reggie (Tony Ellis), Pompes före detta betjänt Lundström (X Nilsson), Lukasjenko (Gustav Bartfay)

Inför avsnitt 2.

I samband med ett gisslandrama på Valles Krog i Stockholm tvingas kriminalinspektör Louise Tigersköld döda en av våldsmännen för att rädda livet på sin kollega Tommy Lindberg.

Louises man Stefan Sjögård har ett förhållande med Louises väninna Mia Eklöv.
Mia besöker Stefan i lägenheten medan Louise är borta. Louise kommer hem.

Inför avsnitt 3.

Kriminalinspektör Louise Tigerskölds man Stefan Sjögård har ett förhållande med Louises väninna Mia Eklöv. Mia hittas död i vattnet utanför Karlbergs Slott. Stefan grips för mordet på Mia Elöv. Av en tillfällighet befinner sig samtidigt även Louises kusin Pompe på Kronobergshäktet.

Inför avsnitt 4.

Kriminalinspektör Louise Tigersköld är gripen för mordet på sin väninna Mia Eklöv som haft ett förhållande med Louises man Stefan Sjögård. Under en bevakad permission, i samband med Mias begravning avviker Louise.