Sarkom eller konsten att uppfinna en trampflygmaskin


av Marianne Castegren

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 1


Urpremiär

1997

Genre

Talpjäs
Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Detta är en pjäs om döden. Vi får föjla en ung man från hans första lite obestämbara ont i ryggen till diagnosen sarkom, en form av skelettcancer, hans förnekelse, raseri, sorg, accepterande och frid.
Med sig på denna resa har han sin syster, som är hans närmaste anhörig eftersom deras mamma är borta och pappan har en ny familj i Spanien. Han träffar också sitt livs kärlek i början av pjäsen. Kärleken är mycket besvarad. Det handlar alltså också om anhörigas sätt att förhålla sig till en älskads döende och död. Hans syster förnekar situationen in i det sista och hans flickvän flyr och vågar inte hälsa på honom dom första månaderna av hans sjukdom. Inte ens på sjukhuset får han klara svar på sina frågor eller stöd i sin ångest. Så småningom hittar dom älskande varandra och får uppleva en fördjupad kärlek. Båda flickorna är med när han dör. Men pjäsen slutar inte riktigt där. Systern går in i en psykos och flickvännen blir tvungen att avbryta sina studier en termin. Dom möts inte igen förrän efter ett halvår. Då först kan dom bli ett stöd för varandra och pjäsen slutar ljust och hoppfullt.

Det låter som om detta är en helt förfärlig historia, men den är bitvis rätt rolig. Och jag vet att den varit till hjälp för anhöriga till svårt sjuka. Vi är ju så dåligt förberedda att möta döden. Vi låtsas helst som om den inte finns.