Pitchfork Disney


av Philip Ridley

Översättare

Jacob Hirdwall

Originaltitel

The Pitchfork Disney

Antal skådespelare

Kvinnliga: 1    Manliga: 3


Urpremiär

1998 Stockholm Stadsteater Backstage

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Engelska

Översatt till

Svenska

Synopsis


De 28-åriga tvillingarna Haley och Presley Stray lever fullständigt isolerade i en sliten lägenhet någonstans i Londons East End. Enda gången de går ut är för att handla. De äter inget annat än choklad och kakor. I deras gemensamma och återkommande fantasi har världen förintats i det stora kärnvapenkriget och de två är de enda överlevande kvar på jorden. Allt det trygga och välbekanta är borta, kvar ligger världen bränd och öde och håller på att täckas av atomvinterns snöflingor.
Men en kväll tränger sig omvärlden in i deras naiva drömtillvaro i form av en vacker ung man. Han heter Cosmo Disney och har ett minst sagt udda jobb; inför en vrålande och hysteriskt applåderande publik äter han maskar, sniglar kackerlackor. Cosmo är bara 18 år, men är redan en fullfjädrad cyniker som förför, skrämmer och manipulerar i samma andetag ...
”Pitchfork Disney” är en våldsam och vacker pjäs som handlar om drömmar, rädslor, ensamhet och längtan. Alltsammans utspelas i ett drömlikt tillstånd där allt som händer känns lika påtagligt - men också lika irrationellt - som i mardrömmen. Bit för bit läggs bitarna i ett säreget pussel som aldrig blir färdigt, bara så pass färdigt att vi hinner skymta vad det föreställer.