Fantasi för hjälte och slocknad stjärna


av Anders Nyman

Förläggare

Folmer Hansen Teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 1


Urpremiär

1991 Skottes Musikteater

Genre

Talpjäs

Längd

60-90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Denna pjäs har även haft titeln Stjärnfall.

Den 45 år gamla 11-åringen Pippi Långstrump blir under ett oväder stående i en linbanekabin tillsammans med ett fyllo och en mystisk äldre dam, som hon tycker sig känna igen. Ovädret tilltar. Nödtelefonen har tystnat. Nyfikenheten på den gamla damen växer. Ett engagemang som inte minskar när damen visar sig vara Greta Garbo. Både på grund av ovädret och Pippis hänsynslösa provokationer får Garbo allt svårare att bibehålla sin integritet. Greta tvingas till handling. Men också Pippi. De två kvinnorna erövrar sina liv. Fyllot flyr. Pippi inkarneras. Fortfarande är det stopp i linbanan. Men då händer det...

Kommentar:
Pjäsen hade sin urpremiär på Skottes Musikteater 1991 under titeln Fantasi för hjälte och slocknad stjärna. Därefter har den spelats på Radioteatern i Stockholm, Lilla Teatern i Göteborg. Är även översatt och spelat i tysk radioteater.

Recensioner:
"Pjäsen handlar följaktligen om två odödliga kvinnomyter som liksom tar ut varann; den lika oskuldsfulla som okuvliga starka flickaktigheten - och den fulländat åtråvärda kvinn-ligheten. Deras konfrontationer kommer att handla om sådant som åldrande, kvinnlighet och död, men också om vad som egentligen är styrka och svaghet. Pjäsen är ett muntert tankeexperiment.. " "Samtidigt finns både ett allvar och ett tekniskt kunnande hos Anders Nyman som väcker stor respekt, och radiopjäsen är bara ännu ett bevis för hans otvetydiga dramatiska talang." (Dagens Nyheter)

"Stjärnfall är kanske den bästa vuxenpjäsen på Göteborgs teaterscener just nu." (iDAG)Förlag:
Folmer Hansen Teaterförlag
Lundagatan 6
171 63 Solna Tel: 08 - 83 43 65 Fax 08 - 27 16 93