Cirkus Medici


av Anders Nyman

Förläggare

Folmer Hansen Teaterförlag

Antal skådespelare

Kvinnliga: 10    Manliga: 10

Genre

Talpjäs

Originalspråk

Svenska

Synopsis


INFORMATION OM CIRKUS MEDICI

Roller:
Ett 20-tal roller, plus musiker, dansare, statister.

Handling:

Direktör Anolfo Medici kämpar för sin cirkus överlevnad. Med tjurskallig envishet håller han fast vid de klassiska numren och idealen. Men till slut tvingas han kapitulera inför tidens och publikens krav på nya sensationer. Motvilligt låter han förevisa det udda objekt som erbjudits honom; en konstgjord människa, en medeltida homunculus. Dock uppstår problem, ryktena växer. Det påstås att efter varje föreställning ska de ha försvunnit människor ur publiken.

Cirkus Medici ställer frågor om vår söndervittrande samtid. Vem har längre råd med anständighet? Vad är ett människoliv värt? Ett drama om överlevnad. Moralisk och materiell. Men också en berättelse om ungdomlig kärlek och uppvaktnande.

Kommentar:

Cirkus Medici finns utgiven i bokform (tilldelades HDK;s designpris på bokmässan i Göteborg hösten 1998) och kan beställas på:

Almlöfs Förlag
Gotlandsgatan 48
116 65 Stockholm Tel/fax 08 - 644 95 50

En nerkortad version av pjäsen, bearbetad för teater-föreningen Teaterskeppet i Västervik, finns att erhålla hos förlaget.

Recensioner:

”Det skulle kunna bli storartad teater för en blandad ensemble av cirkusartister och skådespelare..” ”Att pjäsen nu kommer ut i bokform innebär inte att den ska uppfattas som ett läsdrama. Det är inte på sina litterära kvaliteter den lever, utan på sin expressivitet och sin åskådlighet...” ”Vore jag teaterproducent skulle jag omedelbart höra av mig till författaren.” (Nils Schwartz, Expressen)

”...välskriven och engagerande..” ”Det är tunnsått med dramatik i den svenska bokutgivningen och detta stycke av en framstående ung dramatiker är ett värdefullt tillskott.” (Kent Hägglund BTJ)

”Ett rysligt skådespel för uppspärrade ögon, ett hisnande spektakel för hjärnans alla vindlingar”, (Ur förordet av Magnus Florin)