Vi lever Vi lever


av Aino Trosell

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 10


Urpremiär

1987

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


Bakgrund: 1985 utlyste Fria Proteatern tillsammans med Kulturrådet en dramapristävling om ”bästa pjäs med motiv från arbetslivet”.
Tävling genererade 123 nyskrivna pjäser. Andrapristagaren Skärbrännaren blev mycket känd. Men det var faktiskt Vi lever vi lever som vann. Originalversionen övertygade juryn och pjäsen sattes också upp av Fria Proteatern och Stockholms Stadsteater 1987. Men då var manuset nerskuret, originalversionen var nämligen för lång. Dramaturger sattes att hjälpa mig skära. Det var inte lätt. Och någonstans gick det snett, barnet försvann ut med badvattnet.
Pressen var visserligen positiv men publiken kom inte. Sören Brunes scenografi imponerade och skådespelarna var lysande men föreställningen var för allvarlig och för tungfotad.
Jag har nu bearbetat pjäsen och försökt transplantera tillbaka hjärtat ty det handlar om viktiga om än otidsenliga ting såsom vad livet går ut på, hur arbetaren lever, att han lever och vad solidariteten är värd.

Handling:
Ett gäng arbetare har tagit över en svetsverkstad och de försöker nu överleva i snålblåsten vilket innebär att de får ta de minst attraktiva och bökigaste jobben. Jobbet har blivit hela deras liv - det gäller att vinna eller försvinna. Humorn och kamratskapen håller dem med energi och värme.
I mitten står Basen, kvar i sin gamla roll fast alla nu ”ska vara med och dela och bestämma”.
Basen är trött. Då dyker Frestaren upp... .
När det gemensamma projektet hotas, vad händer i gänget?
Arbetet som mening, identitet, trygghet och gemenskap. Och som helvete. Eller bara som försörjning. Eller ska man släppa taget och låta sig falla? Det senare reflekterar dessa människor inte ens över, de fajtas i smörjoljan nere i ett tankfartyg eller under stjärnorna uppe på en kokartopp. Det är tungt och farligt och dåligt betalt. Ändå trivs de. Käften går. Är de inte riktigt kloka? Och varför blir de så upprörda om nån får chansen till ett annat, bättre jobb?
En pjäs om kamratskap och solidaritet.