Gerda från Blentarp eller Aj saj Tomatos


av Gunnar Bernstrup, Jörgen Westerhov

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 4


Urpremiär

1998 Pildammsteatern i Malmö

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


"Gerda från Blentarp" beskrivs lättast som en musikalisk fars, en tomatröd och vitaminberikad sådan där vi skojar med torgföring av varor ( i detta fallet alltså tomater ), effekterna av konkurrens på både lika och olika villkor, reklamens makt och möjligheter, men även tillkortakommanden. De fria marknadskrafterna och två handlare som ska försöka samsas eller möjligen manöverera ut varandra. Det som sker, sker på ett torg som kan ligga på Möllevången i Malmö. Tomathandlar Anders Jönsson och Jöns Anderssons förhållande är likt det mellan Jan Ersa och Per Persa. den ene tror på ett hederligt handslag och bra tomater, den andre försöker med marknadsföring och produktutveckling
(Eller förflimring via nymodigheten Belgian Red )
kapa åt sig marknadsandelar.
En slem marknadsförare får uppdraget han själv sålt in och lejer den ännu ovetande och arbetslöse sonen till den ärlige torghandlaren att delta i ett stort reklamprojekt.
Den marknadsanpassade konkurrentens dotter är som sig bör en rekorderlig tös och mellan sonen, hans alibi och henne utspelar sig efter hand ett kärleksdrama.
Den tomatälskande damen på andra våningen dras in i händelserna innan allt -efter dryga en timme och tjugo minuter - löser sig till det bästa.
Under spelets gång bjuds också ett lagom antal musik- och dansnummer till publikens förnöjelse.

( Den geografiska bestämningen kan givetvis förändras efter behag )