En franska på Sofielund


av Gunnar Bernstrup, Jörgen Westerhov

Antal skådespelare

Kvinnliga: 2    Manliga: 4


Urpremiär

1998 Pildammsteatern i Malmö

Genre

Talpjäs

Längd

>90 min

Originalspråk

Svenska

Synopsis


En musikalisk fars av Gunnar Bernstrup och Jörgen Westerhov

Handlingen utspelas vid tolvtiden den 21 maj 1954.

Kring folkrestaurangen i stadsdelen Sofielund rör sig den handling som skojar med Brattsystemets och Motbokens dagar och regler.
Den oförvitlige fotogenhandlaren Enok Egonsson handlar men flaskor, men aldrig med sprit. Konstnären Justus motbok är indragen, den kommunale planeraren Billson smider planer på rivning och nybyggnation samtidigt som han flitigt nyttjar sin och andras rättigheter att beställa in två vita och en brun tillsammans med den ständigt in- och utfarande ostsmörgåsen Ivan.
Hans-Uno Eldh är både Solidarbud och myndighetstrogen och lätt att föra bakom ljuset. Inser Billson som samtidigt spelar sitt dubbelspel gentemot spritkontrollanten från Kungliga Kontrollstyrelsen, Dagmar Böös som upprörs över Justus försök att återfå sin motbok. Fotogenhandlaren dotter Berit arbetar extra på restaurangen och upprörs över dubbelspel och smidda planer.
Men allt verkar gå de mörka makternas väg då en fransyska dyker upp och med sina kontinentala vanor sätter det svenska regelverket på hårda prov.
Hon dricker vin! Mitt på dagen!
Men allt förändras. Det rivningshotade huset visar sig ägas av en till
Frankrike utvandrad svensk som inte hört av sig inom den stipulerade tid som snart är till ända. Inte så underligt. Han är död. Men dottern lever! Och just denna dag fattar Sveriges Riksdag sitt beslut att avskaffa motboken.
Alla får vad de förtjänar. Farsen smyckas av ett antal sång och dansnummer, där nya texter skrivits till melodier som var "hits"
( Även om uttrycket knappast användes då ) på den tiden.
En timme och dryga tjugo minuter tar spelet.

( Den geografiska bestämningen kan givetvis förändras efter behag )