Marcus LindeenFödd 1980

 
Marcus Lindeen gick ut Dramatiska Institutets regilinje 2008. Innan det jobbade han som journalist, bland annat som programledare för P3:s kulturprogram Flipper och som reporter på DN, SvD och Aftonbladet. Han har också pluggat på konstskola i Danmark, varit programledare för SVT:s konstprogram Arty och jobbat som frilansskribent i New York.

Marcus skrev pjäsen Ångrarna för Stockholms stadsteater och den fick premiär hösten 2006 i hans egen regi. Pjäsen blev en succé och föreställningen hade tre nypremiärer på teatern. 2008 valdes Ångrarna ut till Puls på Sverige 2008, SVT Dramas och Dramatens satsning på nyskriven dramatik och sändes på SVT i september 2009. Manuset är översatt till franska, tyska, engelska och norska. Under 2009 gjordes en norsk version av pjäsen på Nationalteatern i Oslo. Hösten 2008 gjordes den tyska översättningen som en “staged reading” på FIND-festivalen (Festival Internationale Neue Dramatik) på Schaubühne i Berlin. Under våren 2010 har Marcus egen filmversion av Ångrarna haft biopremiär. Den åker just nu runt världen på filmfestivaler.

Marcus examensföreställning från DI var pjäsen En annan kamp som spelades på Kilen i Stockholm i maj 2008. Ett dokumentärt drama om en pappa utklädd till superhjälte, en sönderslagen hörapparat och en finsk skolmassaker. Nummer.se:s kritiker skrev: “En annan kamp bevisar att teatern har makt att förändra verkligheten. En illustration av vår tid som träffar rätt i nyllet”.

Just nu jobbar Marcus med två pjäser. Den ena är beställd av Stockholms Stadsteater med beräknad premiär i hans egen regi under 2011. Men redan i höst ska den andra pjäsen som han skriver för Riksteatern ha premiär. Repetitionerna sätter igång redan i början av augusti men än så länge finns inte ett ord i manuset. Inte av lathet utan för att ämnet ska vara så färskt som möjligt. Riksteatern har gett Marcus uppdraget att utveckla sin dokumentära teatermetod och försöka fånga upp en aktuell nyhetshändelse och sen omvandla den till dramatik. Tanken är att det ska bli en serie återkommande föreställningar under namnet "Rapporter". Marcus skriver och regisserar den första "rapporten".


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Ångrarna
av Marcus Lindeen
En annan kamp
av Marcus Lindeen