Mats Olof Olsson


Mats Olof Olsson

Född 1949 i Karlskrona

 

Foto: Per Westergård

Manusförfattare och Regissör.

Född i Karlskrona. Han är utbildad psykolog och har arbetat med samtalsterapi och familjebehandling. Har varit kulturskribent och filmkritiker i bl a DN och Chaplin. I början av 80-talet var han dramaturg vid Sveriges Television och Svenska Filminstitutet.
Han kom år 1984 in på Dramatiska Institutets Filmregiutbildning. Har sedan dess arbetat med att skriva och regissera film.

Jag är dramaturg, manusförfattare och filmregissör. Jag har gjort ett tjugotal kort- och dokumentärfilmer som vunnit priser bl a i Cannes, Clermont-Ferrand och på filmfestivalen i Berlin (juryns specialpris 2008). Juryns motivering var: ”På knappt nio minuter för oss denna film genom ett rikt spektrum av mänskliga känslor. En hommage till den goda människan. Den påminner oss om att vara försiktiga med allt det sköra omkring oss. En gripande berättelse i mästerlig filmisk form.”
”TVÅ SYSTRAR OCH MARIE” är min första pjäs. Den är ett absurt tragikomiskt relationsdrama om bl a makt, längtan och sexualitet. Den tar max 60 minuter, har tre kvinnoroller och präglas av stor språkglädje och överraskande vändningar. Pjäsen har hittills spelats en gång av den unga teatergruppen RANI.


Hans första kortfilm “ETT RUM” blev Sveriges bidrag till Filmfestivalen i Cannes.
Han har bl a gjort tre uppmärksammade dokumentärfilmer:

  • “FLICKORNA” (1986),
  • “TUMBA-TARZAN” (1990)
  • “MIN RIKTIGA MAMMA” (1995).


Hans första novellfilm “DEN FÖRSTA KYSSEN” fick flera priser.
Hans kortfilm ”PIN UP” (1996) blev vald till Bästa Nordiska Kortfilm vid Nordisk Panorama och Best International Film vid London Short Film Festival. Den har sålts till ett tjugotal länder.
Hans senaste kortfilm ”MIN MORBROR TYCKTE MYCKET OM GULT ” vann juryns specialpris på filmfestivalen i Berlin i februari 2008. Juryns motivering var: ”På knappt nio minuter för oss denna film genom ett rikt spektrum av mänskliga känslor. En hommage till den goda människan. Den påminner oss om att vara försiktiga med allt det sköra omkring oss. En gripande berättelse i mästerlig filmisk form.”


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Två systrar och Marie
av Mats Olof Olsson