Anette Skåhlberg


Anette Skåhlberg

Född i Uppsala

 

Foto: Staffan Claesson

Anette Skåhlberg, dramatiker, författare, manusförfattare, filmare, pedagog, föreläsare, sagoberättare, låtskrivare, improvisatör. Skriver gärna på uppdrag.

Som författare dubbeldebuterade hon i september 2006 med kriminalromanen Lara Lind - Ljusets härskarinna samt romanen Älskad av Mamma(som även släpps på dejavu i april 2010). 

 Som barnboksförfattare har hon under 2008 utkommit med Prinsessan Kristalla samt Kalle med klänning, under 2009 med Jag älskar dig så mitt hjärta bister Vem kan älska Ella?  och Kalle som lucia , samt under 2010 Syster Varg , och snart även Jösta och Johan.  

Se även författarcentrums författarförmedling

Som filmare (tillsammans med Martin Lima de Faria) och manusförfattare har hon blivit Guldbaggenominerad och gjort prisbelönta filmer som bl a:
Främlingen, Betraktaren, Mamy Blue, Skönheten, Befriaren. I huv'et på en mamma, Hjärtslag, Ett litet hjärta, Vakuum, Pigan Brinner! (läs mer på www.stopfilm.com)

Skriver även låtar tillsammans med olika musiker. På både svenska och engelska.

Pjäser Anette skrivit:
BARA TÄNDER:
Så trötta Anneli och Henrik är på att allt är så dyrt. Särskilt omvårdnaden om sig själv och sin kropp. Tillsammans med sina vänner Vanja och Johan har de bestämt sig för att hjälpa varandra i ett slags hjälp till självhjälptema. Anneli har lagat gourmetmat, Vanja är självlärd i klippandets konst, Johan har länge varit amatördesigner och skräddare på fritiden och Henrik har på sitt arbete i auktionshallarna kommit över en gammal tandläkarstol med utrustning för en spottstyver. Nu pysslar han med hobbytandvård och lagar tänder på sina närmaste, och visst har han rätt, det finns mycket pengar att tjäna. Eller? Och var går egentligen gränsen för vad man kan göra för varandra?

Den klonade mamman :
...det ska städas, det ska tas om hand, det ska älskas, och det ska dras in pengar från någonstans, och mitt i alltsammans behöver Kerstin andas. Hon försöker tillgodose alla i familjen och deras behov, vill dem alla väl, men hur ska hon räcka till om hon inte delar på sig och blir två?

VIRUS
Det är till den nya supermoderna lägenheten som Dennis och Carina kommer oinbjudna. Nyfikna på vart Anders och Bettan har flyttat. Men vem är den där mannen som står därborta i hörnet? Orörlig, utan att säga något? De fick honom på köpet, säger Anders, när de köpte lägenheten. Och de hade ingen tidigare så de tänkte det kunde vara kul. Men det är besvärligt för han glor så förbannat. Och så är det sånt som det självlåsande låset. Eller den där rösten som hörs genom huset med jämna mellanrum. Ditt Virusskydd behöver förnyas säger den. Och den första som drabbas är Carina. Hon pratar plötsligt i osynk och snart dröjer det inte länge förrän alla utom Bettan gör det...

Dom som har och dom som inte...
"det är så överskattat det där
solidaritet
jag tror det är otroligt viktigt
att sänka lönerna
för låginkomsttagarna
så klyftorna blir större
mellan de som tjänar lite
och de som tjänar mycket"
Fredrik har lösningen på samhällsekonomin i Sverige och det bekommer honom inte att det innefattar hans egen familj, den sämre levnadsstandarden. Faktum är att han har bytt namn till Fred Lans och tänker hålla sig borta från familjen ett tag, så inte paparazzi kan fotografera honom i smyg i det låginkomstosande föräldrahemmet.

SIMMA!
Simläger. Kollo. I baracken där alla bor är det trångt och tävlingen närmar sig. Men ingen vill egentligen torrsimma fler gånger. Det är upprorsstämning i lägret. Det spelar ingen roll att Agnes har vunnit jättemånga tävlingar. Det var ju längre än jättelänge sen. Agnes har familjen i ett järngrepp trots sina år över åttio. Och alla är tvungna att spela med i hennes märkliga låtsasvärld. Och hur kommer det sig att hon kan försvinna in i klädkammaren och hamna på andra våningen? Ett drama om att ha kontroll och att försöka ta tillbaka rätten till sitt eget liv.

SLOW

Slow är en helaftonsmusikal. Libretto Anette Skåhlberg. Kompositör Jonas Knutsson.

Alla stressar vi från morgon till kväll och har knappt tid att se varandra. Hur kul är det att födas till den här världen då? Slow vet inte om han vill komma ut men efter övertygan bestämmer han sig för att ge det ett försök. Han växer upp och längar efter att bli sedd. visst älskar hans föräldrar honom, men det är hela tiden så mycket sen och jämt så bråttom, bråttom. Till slut bestämmer han sig för att göra allt långsamt. Riktigt, riktigt långsamt...

Fler pjäser skrivna eller på gång:

GIFT (på gång)
Vad skulle du göra om du vaknade upp i ett främmande hem, i en främmande säng, med en främmande man vid din sida? I ett nattlinne du inte känner igen och i lakan du aldrig har sett? Det är precis vad Linda råkar ut för. Ingenting i hemmet hon befinner sig i kan hon känna igen som sitt, ingenting, utom möjligtvis handväskan, den bruna, och några små glasfigurer i form av älgar och kor. Mannen vid hennes sida kallar sig hennes man och heter Daniel. Han försöker förklara för henne att hon har haft en insulinchock och att hon har förlorat minne flera månader tillbaka, ja till och med nästan ett år. Och hon är gravid får hon veta. Krampaktigt försöker hon förstå och falla tillrätta i sin verklighet som hon finner främmande. För det är väl som Daniel säger, det är väl hennes riktiga verklighet?


Jag har haft sex med Magnus Bergdahl - (Andra generationens kändis) - en talkshow om att bli "kändis av kändis"

En "talkshow där andra generationens kändisar får chans att komma fram, dvs de som känner en kändis och som kanske indirekt har varit bidragande till att kändisen är känd idag. Miriam hade en liten förälskelse med Magnus Bergdahl när hon gick i mellanstadiet och hånglade med den då fem år äldre högstadiekillen som Magnus var på den tiden. Nu är hon hos Olles show för att berätta om hur det var och få chans att möta Magnus öga mot öga. Vad hon inte vet, och inte heller Magnus som ovetandes vätnar i kulisserna i tron att han ska framträda som artist, är att Olle på alla sätt vill göra Magnus till en dålig, ja till och med brottslig människa...

Är programledaren den slutliga härskaren? Hur långt får och kan man gå i viljan att exploatera sig och synliggöra sig själv som person? Har man rät att utnyttja andra till vilket pris som helst?

 

Villkor: Kärlek

Jennifer är på väg hem till sina föräldrar för att presentera sin nya pojkvän. Medan de väntar på att han ska komma frågar föräldrarna ut Jennifer om vem han är och hur de träffats. Jennifer är mäkta stolt över att hon lyckats ta sig in i Upertown säger hon för annars hade hon inte träffat mannen i sitt liv. Ju mer de pratar desto märkligare blir Jennifers svar och när så äntligen hon låter pojkvännen komma fram så visar det sig att han är en virtuell figur som går att plocka fram och som kommer från ett socialt virtuellt spel som Jennifer helt har gått upp i...

 

Anette är även verksam som:

dramapedagog, manuslärare, föredragshållare, manuskonsult

Anette gillar också att:

Dansa streetdance och orientaliskt

dricka ren fruktsmoothie varje morgon

 arbeta med skådespelare i egna övningar som hon därefter så småningom specialskriver en pjäs till som bllr både en utmaning och en upplevelse.

 

 


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Älskad av mamma
av Anette Skåhlberg
Älskad av mamma - del 1
av Anette Skåhlberg
Bara tänder
av Anette Skåhlberg
Container
av Anette Skåhlberg
Dödskammaren
av Anette Skåhlberg
Den klonade mamman
av Anette Skåhlberg
Dom som har och dom som inte...
av Anette Skåhlberg
Fräls oss ifrån ondo
av Anette Skåhlberg
Hjärtslag
av Anette Skåhlberg
Jösta och Johan
av Anette Skåhlberg
Simma!
av Anette Skåhlberg
Slow
av Anette Skåhlberg
Virus
av Anette Skåhlberg