Marie-Chantal Long


Marie-Chantal Long

Född 1956 i Marrakech

 
Marie-Chantal Long är framförallt skådespelare. Som syns på namnet är hon inte härifrån, utan från Frankrike, som hon lämnade 24 år gammal för ett liv i Sverige, ett liv fullt av teater och dans, med arbete både hos fria grupper och institutioner samt medverkande i filmer och teveproduktioner. Arbetet med den egna gruppen Teater PARIA framkallade andra egenskaper hos henne, och snart blev det dags för den första dramatiseringen av berättelser och andra sagor i barnteatersyfte. Så småningom skrev hon också pjäser, både för egen del - Nattens drottning med sällskap, om en baglady som älskar Mozart; Z.R. vill hem, om en modern Indras dotter som hemlös narkoman i behov av sängplats - och för andra i gruppen - Hammaren och korset, om Eskils öde i 1000-talets Sörmland.

De två senaste pjäserna läggs nu på Drama Direkt för vidare uppförande. Den ena pjäsen, Victoria B, är en monolog om och kring Victoria Benedictsson, skånsk författarinna samtida med Strindberg. Den andra, Skendöd, är också en monolog med HC Andersen i centrum, som spelades av Teater PARIA redan 2004. Bägge pjäserna är kvar på teatergruppens repertoar hela 2005 men kan med fördel spelas på andra håll i Sverige.

Marie-Chantal Long är också nybliven medlem av Författarcentrum, efter utgivningen av tre barn/ungdomsböcker hos Eriksson & Lindgren (Tjaba Shejkis, Sola plexus, Tusse med tassen). Parallellt med pjäs- och bokskrivandet hinner hon ändå stå för producentarbetet hos den egna teatergruppen, driva dramapedagogiska projekt på skolorna, spela teater och framföra sångprogram, senast I afton franskt, och driva sommarverksamheten på Gamla Teatern i Eskilstuna.

Det kan kännas lite splittrat emellanåt...DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Skendöd
av Marie-Chantal Long