Ture Rangström


Ture Rangström

Född 1944 i Linköping

 
Foto: privat

Ture Rangström, född 5 mars 1944 i Linköping, teaterchef, dramatiker, textförfattare och strindbergskännare.
Rangström har varit intendent och dramaturg på Drottningholmsteatern. 1977-1982 var han museiintendent på Strindbergsmuseet. Rangström har varit Dramatikerförbundets och Strindbergssällskapets ordförande. Under två år (1998-1999) var Rangström teaterchef för Confidencen. 1993 startade han den årliga Strindbergsfestivalen i Stockholm. 2002 blev han utnämnd till chef för Strindbergs Intima teater.

Rangström har skrivit en rad musikdramatiska pjäser. Hans manuskript till TV-pjäserna "Gustaf III - teaterkung och drömmare" och "Sydländska bloss" har vunnit Prix Italia. Som librettist har han skrivit sångtexterna till musikdramat "Himmelska Händel" på Drottningholmsteatern, operan "Hemsöborna" på Folkoperan med musik av Georg Riedel, musikalen "Elvira Madigan", ungdomsmusikalen "Den sovande staden" samt långköraren Bellmans Nymfer för Confidencen. "Då brann den fördärvliga elden" är ett kammardrama skrivet av Rangström som behandlar hans farfar och namne, tonsättaren.

Ture Rangström är en av våra mest anlitade sångtextförfattare och översättare av operor och musikaler. Cyrano, Annie, Rent, Les Misérables, Miss Saigon, La Cage aux Folles, Oliver, Läderlappen och Orfeus i Underjorden är några exempel.

2007 hade musikalen "Bröderna Lejonhjärta" premiär på Göteborgsoperan med Rangström som sångtextförfattare.

Källa: Wikipedia

DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Bellmans nymfer
av Ture Rangström
Då brann den fördärvliga elden
av Ture Rangström
Den sovande staden
av Birgit Hageby Ture Rangström
Det lyckosamma sveket
av Ture Rangström
Grevinnan Wilhelmina
av Ture Rangström
Gustaviansk kaffeteater på confidencen
av Ture Rangström
Himmelske Händel
av Ture Rangström
Livsens mask
av Ture Rangström
Med August på näthinnan
av Ture Rangström
Metamorfoser
av Ture Rangström Cecilia Sidenbladh