Mats Almqvist


Mats Almqvist

 
Hösten 1984 stormade åtta färgstarka mellanstadiebarn in i mitt liv. Jag var tjugoåtta år och hade ett ganska misslyckat första läsår bakom mig Vid Vår Teater, Hässelby. Utbildningen till dramapedagog hade börjat kännas som en felsatsning.

Barnen kallade sig Indiangruppen och under de tre läsår som följde skrev jag inte bara tre teaterpjäser till dem, utan också en mängd andra teatertexter för barn och ungdomar. Jag fick uppleva en av de lyckligaste perioderna i mitt liv

Blev inte bara en uppskattad teaterledare, utan även en pjäsförfattare vars texter användes på nytt i kollegers uppsättning.

På nittiotalet nådde tio av mina texter ut till en bred allmänhet genom radioprogrammet Skriv så spelar vi! Detta fick programledaren Bosse Löthén att föreslå mig en ansökan om medlemskap i dramatikerförbundet. Jag följde hans råd och ansökan tillstyrktes.

Nittiotalet var en nedskärningarnas tid för Vår Teater, framförallt då det gällde barndelen av verksamheten. Detta ogillade jag och protesterade emot. Men kvar fanns i alla fall inspirationen från de år, då jag trivts som bäst. Därför startade jag Sitting Bulls Teaterförening, vars målsättning var att låta numera vuxna elever få chans att fortsätta utvecklas. Vi gjorde en kabaré tillsammans, och uruppförde nya pjäser av mig, där huvudtemat var kärlek med stor åldersskillnad.

1999 gjorde föreningen sitt sista framträdande, då vi medverkade i Riksteaterns tävling Replik med min mest spelade sketch En miljöskadad fästman. Därefter tog jag tjänstledigt från all teaterverksamhet och började utbilda mig inom psykodrama och vid Skrivarakademin i Stockholm. Det sistnämnda resulterade i min debutroman Ärliga Månen som jag ger ut på Ord och Visors förlag. Den bygger till stor del på mina pjäser Indiansommar och Weather.

De teatertexter jag skrivit för barn och ungdomar, ofta i direkt samarbete med grupperna, brukar ha korta scener i växlande miljöer. Vuxentexterna däremot är mer traditionellt utformade och utspelar en enda miljö.

Mina populäraste pjäser är Parasiter och Det egendomliga huset. Bägge skrevs under de guldår på åttiotalet då jag var en mycket aktiv dramapedagog. I framtiden tänker jag satsa mer på att enbart skriva, både prosa och dramatik.
DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Bara Beatles kan rädda barnen
av Mats Almqvist
Den underbara ön
av Mats Almqvist
Det egendomliga Huset
av Mats Almqvist
Det här skulle Freud ha gillat
av Mats Almqvist
En miljöskadad fästman
av Mats Almqvist
En varm jul på Bastugatan
av Mats Almqvist
Ett fotbolls-VM vi aldrig glömmer
av Mats Almqvist
Ett porträtt av Sonja
av Mats Almqvist
Förspel till ett stort genombrott
av Mats Almqvist
Flickorna i Kärrtorp
av Mats Almqvist
Gömstället I Villa Bambino
av Mats Almqvist
Indiansommar
av Mats Almqvist
Jagad av blod och tussilago
av Mats Almqvist
Jan-Julius Bergman-Noréns olyckliga barndom
av Mats Almqvist