Eva Brise


Eva Brise

 
Journalist i grunden.

Eva Brise har arbetat som manusförfattare och dramaturg för film och TV(huvudförfattare, storyliner, avsnittsförfattare, redaktör) sedan 1990.

Eva har även arbetat praktiskt med film – allt från klipp, regiass, scenograf, men fr. a som scripta och har regisserat kortfilmer på eget manus: ”Vi ses”-93, ”Mamma”-96 och senast ”Hjärtrud- kvinnan i ditt liv” – en 28 min lång novellfilm visad på SVT 2008.

Den store mentorn och förebilden är Lars Molin, som hon även hann arbeta som assistent åt.

 Sedan tio år tillbaka allt mer dramaturgarbete för teater – ofta i kombination med rörelse, dans, mim – och ett tiotal pjäser fr.a. för ungdomar, bl.a: ”Red light” (om sex och grupptryck), ”Som en taggboll,typ” (om vad 15-åringar tycker är viktigt), ”En påse fett” (om aneroxi), ”WannabeMe” (om att vara sedd i vår tid), ”Smink och smällare” (genus för mellanstadiet).

Under många pjäsarbeten har Eva lett referens-workshops med unga, hon har varit drama-handledare på högstadiet, gymnasielärare i ”Litterär gestaltning” och även konsult på en it-såpa för unga med förståndshandikapp.

På senare år har Eva utvecklat konceptet ”Skriv för livet!” – om skrivande i kreativt och självutvecklande syfte och föreläst för terapeuter och lärare, samt givit kurser för bl.a. kvinnliga fängelseinterner.

 


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Huset som Rut glömde
av Eva Brise
Red Light
av Eva Brise