Anita Gustavsson


Anita Gustavsson

 
Uppvuxen i en gammaldags lanthandel, Krokens Diverseaffär, på gränsen mellan västgötsk slättbygd och knallebygdens "Svälterna" kom jag i tidig barndom kontakt med en brokig skara människor. Såsom varande enda barnet frodades också min fantasi i kombination med glupsk läshunger. Skolbibliotekets sista olånade bok var den Heliga Genoveva, vilken jag kom att lusläsa från pärm till pärm och har i fromt minne bevarad. Huruvida den framgent kom att påverka mitt eget författarskap vill jag dock lämna därhän ...
I tioårsåldern debuterade jag med sagor i GPs Söndagsbilaga. I tonåren skrev jag dagböcker som senare, vid närmare eftertanke, brändes på bål. Efter studentexamen på latinlinjen gifte jag mig med en bonde och fick fem underbara barn. Mellan varven skrev jag dessutom noveller och fick ibland små uppmuntrande pris.1978 kom min debutroman Jens som handlade om familjevård.Den utkom på B.Wahlströms förlag. Efterföljande romaner kom att bli mycket väsenskilda. De handlade om allt från Adams första hustru Lilith (hon som av egen fri vilja lämnade honom på grund av meningsskiljaktigheter i Paradiset) till lantbrukstrilogin Testamentet, Räntegaloppen och Uppbrottet på L .Ts förlag. Vid dags dato har det blivit 8 romaner, 25 barn och ungdomsböcker. Radioteater.Historiska scener för UR.
Scenteater!
Självupplevd dramatik eller nyckelromaner däremot inte min nisch, nej, vad jag helst skriver om som "kärringen mot strömmen" när det är inne med drogproblem, miserabla sociala förhållanden, kriminalitet och hela köret är istället kärlek, glädje, framtidsdrömmar och humor.
En underbar livskamrat och en stor och livlig familj ger mig modet och lyckan i att åter anta utmaningar och nu satsa friskt och vågat med nya tag och spännande uppslag.


; ; Frukostäggen
; ; Trollkarlen ( barnteater )
; ; Livtaget
; ; Vaggan i Wennerbergsgården


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
Lilith, Adams första hustru
av Anita Gustavsson