Gunilla Bergerham


 

Född 1950 i Solna

 


 www.bergerham.se

Jag är en dramatiker och skådespelerska som gärna vandrar över gränsen till andra yrkesområden. Min nyfikenhet inför människors livshistoria och psykologi har lockat mig att utforska symbolik och drömmar som utbildad dipl. Drömcoach på jungiansk grund, där jag leder grupper och individer som vill analysera sina drömmar. Vi är alla drömskapare, medvetet eller omedvetet, och intresset för drömsymbolik går för mig hand i hand med det egna skrivandet. 

Under större delen av mitt yrkesliv har jag varit entreprenör och haft en egen teatergrupp med många uppdragsgivare på företag och organisationer. Jag har sett den typen av teater gå från bakgården på 1990-talet till finrummet idag, där intresset för research och dokumentär verklighetsbeskrivning ständigt ökat. Det är något jag brinner för, det är något jag känner mig hemma i. Det har också lett mig vidare till ytterligare en utbildning som Gestalt at Work (GAW) Praktiker, där jag använt mig av teaterns metoder i arbetet med grupprocess, kommunikation och ledarskap 

Som frilansande skådespelerska och dramatiker ingår jag idag inte längre i någon grupp och har i allt högre grad återvänt till skrivandet. Under 2016 har en nyskriven barnmusikal premiär: ”Sagan om det prickiga snabeldjuret” producerad av Geiger Fischer Productions, med en rikstäckande turné sommar och höst för Folkets Hus och Parker. Musikalformen ligger mig varmt om hjärtat, i de flesta av mina pjäser har jag haft inslag av musik och sång, av kabaré och humor – mer poesi än ångest, även i den svartaste historia. I den här barnmusikalen letar ett litet prickigt snabeldjur efter sitt hem i världen. 

Ett par helaftonspjäser har producerats i samarbete med större institutioner som Riksteatern och Östgötateatern, pjäser som jag har skrivit i nära samarbete med skådespelarna och regissören, t.ex matmusikalen "Konserv" och "Ett drömspel för Minna". Andra pjäser har haft historiska kvinnor som huvudpersoner, exempelvis kvinnorna kring Strindberg - "August, Ågust och Herr Strindberg" - eller C.G. Jung - "Ser du orden på min tunga" - om Sabina Spielrein. Den sista i raden av kvinnoporträtt är Madame Tussaud som fått sig tillägnad två pjäser, "Under masken" och monologen "Madame Tussauds sanna historia". 

Pjäser i urval: 

2016: ”Sagan om det prickiga snabeldjuret” barn- och familjemusikal baserad på bilderboken med samma namn av Mette Geiger Fischer, premiär 29/6, turnéföreställning. Geiger Fischer Productions  

2008: "Etiska Domstolen" - interaktiv föreställning om yrkesetiska frågor i vården. För Capio S:t Görans sjukhus. Även spelad på och anpassad till Sahlgrenska Universitetssjukhuset 2009. 

2007: "Madame Tussauds sanna historia", egen monolog, spelad på Nordiska Muséet och Teater Pero 2007-2009. Regi: Christina Nilsson-Ramberg. 2005: "Konserv" en matmusikal tonsatt av Jan Levander och Malin Hülphers. Samproduktion med Riksteatern. Regi: Johan Schildt.

2003 "Det goda mötet" om bemötande av funktionshindrade.  

2002 "Under masken" (120 min) om Madame Tussaud 

2000 "Max prestation" - om stress i arbetslivet, (75 min) interfolierad med diskussioner, halvdagsseminarium. Beställare SKTF och ST. 2001 "Ett drömspel för Minna" (100 min) Strindbergs Intima Teater. Regi: Elisabeth Frick. Samarbete med Östgötateatern.

1999 "Barns behov i centrum" utbildningsfilm för Socialstyrelsen. Manus o regi. "Etiska Domstolen" - etik i tvångsvård. En interaktiv föreställning om etik. 50 min speltext samt diskussioner i en teatral rättegång. Beställare Statens Inst.styrelse.

1998 "Sanning och Kompetens" -ett lustspel om utvecklingssamtal (50 min) , för 2-3 skådespelare. Beställd av SKTF. Turné. "Flowers of the abyss" - texter för dansföreställning i koreografi av Bo Arenander, Moderna Dansteatern.

1997 "Spelet om Svarte Petter" (45 min) om tvångsvård. Beställare: Statens Institutionsstyrelse. 1996 "Nålen i ögat" (30 min) monolog om genteknik. Framförd i ett skyltfönster under Sthlms monologfestival. Regi: Lars Wassrin. "Ser du orden på min tunga?" (90 min) om Carl Gustav Jung och Sabina Spielrein, framförd vid en reading på Kulturhuset.

1994 "August, Ågust och Herr Strindberg" - alkemisk dans runt en guldkalv, 90min, musikteater tonsatt av Arne Löthman. Premiär Reginateatern under Strindbergsfestivalen -94. "Nyårsfången" barnpjäs (60min) 

 

 


DRAMATIK I PJÄSBANKEN
August, Ågust och Herr Strindberg
av Gunilla Bergerham
Ett drömspel för Minna
av Gunilla Bergerham
Nålen i ögat
av Gunilla Bergerham
Nyårsfången
av Gunilla Bergerham
Sanning och kompetens
av Gunilla Bergerham
Under masken
av Gunilla Bergerham